Share

Noaptea Privighetorilor la București

Am încheiat evenimentele Noaptea Privighetorilor la București, în iunie, la Grădina Botanică „D. Brândză”. Ne-au fost alături partenerii noștri de la Lidl România și peste 1.500 de iubitori de natură, păsări și muzică clasică.

Cea de-a doua ediție a Nopții Privighetorilor a avut loc duminică, 9 iunie, în Grădina Botanică din București. Ca și la precedenta ediție, am încercat să-i aducem pe oameni mai aproape de lumea minunată a păsărilor, să le povestim ce să facă dacă găsesc un pui de pasăre, cum să deosebească o rândunică de un lăstun de casă sau de mal, cum să observe păsările fără să le deranjeze.

Cei peste 1.500 de oameni care au răspuns apelului nostru au luat parte la tururile ghidate susținute de specialiștii SOR și voluntarii noștri,  s-au delectat cu piesele de muzică clasică interpretate de formația „Pro Nobile” și s-au bucurat de expoziția de desene cu păsări. 

Nici la București nu am scăpat de vremea capicioasă și o prognoză care ne amenința cu ploaie. Toate evenimentele Noaptea Privighetorilor din acest an au stat sub semnul ploii, în fiecare din cele 4 orașe (București, Cluj, Sibiu și Iași) unde a fost organizat. Vestea bună: nu a plouat deloc, ba mai mult, soarele a fost prezent pe tot parcursul evenimentelor. 

Dacă plimbările pe aleile din Grădina Botanică au fost un moment de relaxare pentru adulți, pentru cei mici, plini de energie, am pregătit un atelier de confecționat cuiburi, jocuri interactive de identificat păsări, planșe de colorat, desene pe asfalt și am povestit despre înaripate și cum le pot ei ajuta. 

Uite cuibul, nu e cuibul

Cunoaștem foarte bine pasiunea copiilor pentru construit, meșterit, găurit și asamblat cuiburi, dar de data aceasta așteptările ne-au fost întrecute. În mai puțin de 3 ore nu mai aveam scânduri pentru asamblat cuiburi, dar ne-am mobilizat repede și am refăcut stocul pentru ca cei mici să poată meșteri în voie și să plece acasă cu propriul cuib construit cu mânuțele lor iscusite. Și desenele pe asfalt au fost la mare căutare printre cei mici, la fel și panoul interactiv cu cuburi din lemn unde cei mici pot vedea poze cu cele mai comune păsări din orașe, denumirea lor, cu ce se hrănesc și habitatul specific. De acest panou interactiv se pot bucura pe tot parcursul anului atât copii, cât și părinții. Îl găsiți în fața Peluzei Italiene din Grădina Botanică.  

Tururile ghidate la mare căutare la Noaptea Privighetorilor

Ne-am bucurat să vedem că foarte mulți dintre cei prezenți la Noaptea Privightorilor din București au venit special pentru a participa la tururile ornitologice ghidate. Din ce în ce mai mulți oameni sunt interesați de păsări, de cum le pot ajuta și își doresc să afle cât mai multe informații despre zburătoare. Pentru a-i sprijini în tot acest proces, le-am pregătit twitch listuri (broșuri) cu cele mai comune păsări ce pot fi zărite în orașe. Bucuria era și mai mare când se întorceau din tururi cu lista bifată cu păsările pe care le-au văzut pe aleile Grădinii Btuotanice.

Printre păsările care s-au lăsat zărite la Noaptea Privighetorilor se numără: privighetoarea roșcată (Luscinia megarhynchos), pițigoiul albastru (Cyanistes caeruleus), pițigoiul mare (Parus major), mierla (Turdus merula), rața mare (Anas platyrhynchos), ghionoaia verde (Picus viridis), drepneaua neagră (Apus apus), stăncuța (Corvus monedula), cioara de semănătură (Corvus frugilegus), cioara grivă (Corvus corone cornix), fazanul (Phasianus colchicus), coțofana (Pica pica), cinteza (Fringilla coelebs), guguștiucul (Streptopelia decaocto), porumbelul gulerat (Columba palumbus), graurul (Sturnus vulgaris), țicleanul (Sitta europaea), vrabia de casă (Passer domesticus). 

Nu am fi reușit să organizăm toate aceste tururi ghidate, care erau din 10 în 10 minute, fără ajutorul voluntarilor SOR. Putem vorbi practic despre armata de voluntari SOR care s-a mobilizat și ne-a ajutat cu organizarea Nopții Privighetorilor. Le mulțumim pentru pasiunea lor și pentru răbdarea de a împărtăși cu cei prezenți informații și povești despre înaripate. 

Duelul dintre păsări și oameni

Dacă în prima parte a zilei am fost în tururi ghidate și am ascultat trilurile păsărilor, în a doua parte le-am dat replica printr-un concert de muzică clasică. Formația „Pro Nobile” a încântat publicul numeros cu lucrări din Mozart, Haydn, Enescu, Schuman, Bach, toate inspirate din cântul privighetorilor, ciocârliilor, graurilor sau al lebedelor. Peluza Italiană din Grădina Botanică, a fost plină de oameni și de copii. Iar pe cei mici nu îi puteai opri din dans. 

Mulțumim pentru fotografiile folosite în acest articol, Alexandra IonMady Kiss și Radu Ștefan Nedelcu!

Dacă ți-a plăcut, distribuie