ȘTIRI PROIECT Școli și grădinițe prietenoase cu natura
Păsări acvatice și habitatele lor pe cursul Dunării
19 martie 2025
Te invităm să participi la concursul nostru de desene dedicat frumuseții și diversității păsărilor acvatice ce populează cursul Dunării, care oferă habitate naturale deosebit de importante pentru biodiversitate!

Concursul de desene organizat de SOR are loc în acest an în perioada 01 – 13 aprilie și se adresează participanților de toate vârstele.
Tema concursului din acest an este legată de Păsările acvatice și habitatele lor pe cursul Dunării. Prin acest concurs vrem să aducem în prim-plan fragilitatea ecosistemelor din zona Dunării și rolul esențial pe care păsările acvatice îl au în menținerea unui echilibru natural sănătos. Păsările, de la pelicani și rațe, la stârci și egrete, sunt parte a unei lumi acvatice care merită protejată.
Condițiile de participare sunt simple. Concurenții trebuie să ilustreze o specie de pasăre acvatică, fie că e specie cunoscută sau rară, din România, în habitatul caracteristic, păstrând caracerele speciei alese. Fii creativ și scoate în evidență detalii despre mediul natural al speciilor acvatice: bălți, canale, mlaștini sau zone de luncă.
Poți să desenezi specii de păsări precum stârci, egrete, cormorani, corcodei, rațe, ciocântors, sau orice alte păsări caracteristice habitatelor acvatice din avifauna prezentă pe cursul Dunării.
Cele mai inspirate 25 de desene vor fi publicate într-un album foto pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române, iar câștigătorii vor fi premiați cu materiale care să-i încurajeze să continue activitatea artistică.
Lucrările vor fi evaluate pe baza creativității, detaliilor și acurateței în redarea caracterelor speciilor și habitatului natural! Mai jos găsiți condițiile de participare.

Condiţii de participare:
- Concursul de desene se adresează participanților de toate vârstele (lucrările copiilor și adulților vor fi jurizate separat)
- Pentru a participa, trebuie să trimiteţi desenele/picturile realizate, în format jpg, prin completarea formularului de participare regăsit mai jos în perioada 01 – 13 aprilie 2025.
- Fiecare concurent poate înscrie în concurs maxim 1 desen.
- Desenele trebuie să respecte tema concursului “Păsări acvatice și habitatele lor pe cursul Dunării” și să mențină caracterele speciei
- Organizatorii şi juriul îşi rezervă dreptul de a refuza participarea la concursul de desene pe motiv de neconcordanţă cu specificul temei sau al concursului.
- Vor intra în concurs doar desenele trimise prin formularul de mai jos, până în 13 aprilie.
Înscrie-te la concurs și trimite desenul prin formularul de mai jos:
- Desenele ajunse la Societatea Ornitologică Română vor fi jurizate în prima fază în funcție de gradul de apropriere a desenului de tema concursului: Păsări acvatice și habitatele lor pe cursul Dunării și de caracterele speciei
- Autorii desenelor câștigătoare vor fi contactaţi după încheierea jurizării, prin e-mail sau telefon (din acest motiv vă rugăm să verificaţi dacă adresa de e-mail şi numărul de telefon transmise de dumneavoastră sunt corecte).
- Premiile concursului vor fi acordate pe categorii: copii (preșcolari, ciclul primar, ciclul gimnazial, liceu) și adulți şi vor consta în tricouri, caiete de lucru și insigne.
- Cele mai frumoase 25 de desene (alese de juriu) vor fi expuse în cadrul unei expoziţii organizate pentru acest eveniment, pe site-ul oficial SOR (sor.ro) și postate pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]