Share

Provocarea Listelor Complete – Intră în competiția de Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare!

Cu ocazia Zilei Mondiale a Păsărilor Migratoare, te invităm să ieși în natură și să iei parte la o nouă provocare Ornitodata: Competiția Listelor Complete, un eveniment desfășurat în weekendul 10–11 mai 2025, în cadrul proiectului LIFE EBP reinforcement.

📅 10 – 11 mai 2025
🕊️ Un weekend dedicat observațiilor de calitate
💡 Ce presupune?
Completează liste complete de observații în orice loc te afli — fie că ești într-o zonă protejată, într-un parc urban, în propria curte sau în drum spre birou. Tot ce contează este să fii atent și să notezi toate speciile de păsări observate sau auzite într-o sesiune de observare.
🏆 Premii în joc!
Cei mai activi 3 participanți vor fi recompensați cu premii surpriză! Regulamentul competiției este disponibil aici.

Vrabie de câmp (Passer montanus),© Cătălin Pomeanu

🔍 De ce contează atât de mult?
Suntem în plină perioadă de cuibărire, ceea ce înseamnă că păsările sunt mai active, vizibile și vocale. Informațiile despre comportament precum cântatul, construirea cuibului sau hrănirea puilor ajută la confirmarea statutului de cuibărire al speciilor.

Cântă? Posibil să cuibărească. Construiesc cuibul? Probabil vor cuibări. Transportă deja hrană pentru pui? Gata, am confirmat, sigur cuibărește aici! Toate aceste informații sunt extrem de utile pentru a confirma dacă specia pe care o notăm este ”localnică” (zona respectivă este casa ei) sau este doar ”în trecere”. Informațiile de acest tip sunt valoroase pentru inițiative de tipul Atlaselor de distribuții.

Datele colectate de voi (alături de observatori din tot sud-estul Europei) sunt puse împreună pe platforma SEE Lists, dezvoltată în cadrul LIFE EBP, pentru a trasa tipare fenologice: când sosesc păsările migratoare, care e diferența față de anul trecut sau de media ultimilor ani, în câte liste complete este prezentă o anumită specie etc.

📈 Listele complete – cheia pentru date utile
Ele oferă nu doar confirmări de prezență, ci și date despre posibila absență a unor specii. Chiar lipsește o specie de aici sau doar nu a fost notată? Folosind listele complete suntem mai aproape de un răspuns. Datele de absență sunt uneori la fel de importante ca cele de prezență. Asta ne ajută să înțelegem mai bine ce se întâmplă în natură și cum evoluează populațiile în timp.

🔗 Detalii privind colectarea datelor structurate sub formă de listă completă și cum putem îmbunătăți calitatea acestora, găsești pe pagina dedicată.

Dacă ți-a plăcut, distribuie