Share

Pasiune pentru natură și cunoaștere la superlativ: mii de elevi din toată țara au spus „DA” provocării Olimpiadei Speciilor!

Cu inima deschisă către natură și cu dorința de a învăța mai mult despre vietățile care ne înconjoară, peste 6000 de teste au fost completate de elevii din Școlile Prietenoase cu Natura, în cadrul competiției noastre online, care transformă dragostea pentru mediu într-o adevărată aventură a cunoașterii. Olimpiada Speciilor a adunat și anul acesta un „stol” impresionant de copii entuziaști: 3320 de elevi au trecut cu succes în etapa regională, iar 1793 au ajuns la nivel național. Rezultatele sunt remarcabile: dintre cei 1441 de participanți la etapa finală, nu mai puțin de 1178 au obținut nota 10, iar alți 198 au fost recompensați cu nota 9 – un semn clar că viitorul mediului este pe mâini bune.

Organizat de 9 ani școlari de către SOR, acest concurs face parte din proiectul „Școli Prietenoase cu Natura” și urmărește să cultive interesul tinerei generații pentru identificarea corectă a speciilor. După etapa locală și regională, finala reunește cei mai bine pregătiți participanți din întreaga țară, elevi s-au pasionați de natură care au demonstrat cunoștințe remarcabile despre biodiversitatea locală. Performanțele obținute până acum reflectă nu doar dedicarea elevilor, ci și implicarea cadrelor didactice în promovarea educației ecologice.

În etapa națională au participat elevi, înscriși în 236 de școli din 37 de județe aflate în toate regiunile țării.

Top 5 școli cu cei mai mulți participanți în etapa națională:

Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” din Miercurea Ciuc: 72 elevi

Colegiul Național de Agricultură și Economie din Tecuci:  50 elevi

Liceul Teoretic „Elf” din Cluj-Napoca:  46 elevi

Școala Gimnazială Nr. 1 din Bragadiru: 42 elevi

Școala Gimnazială „Grigore Hagiu” din Tîrgu Bujor: 35 elevi

1178 de elevi au primit nota 10 din toate cele trei cicluri de predare (primar, gimnazial și liceal), cei 15 premianți fiind desemnați în baza timpului în care au reușit să rezolve corect testul.

Premiile pe care le acordăm sunt asigurate din fondurile obținute de la cei care în 2024 au susținut acest program de educație pentru natura prin redirecționarea către SOR a 3,5% din impozitul pe venitul din 2023. De asemenea, am acordat premii și pentru școlile în care învață acești elevi, pregătite cu multă grijă de voluntarii SOR. Astfel, o dată cu premiile și diplomele pentru elevii olimpici, pe drum către fiecare școală sunt și cuiburi artificiale pentru pițigoii, vrăbiile, muscarii și țicleni care caută locuri de cuibărit în curtea școlii. Cuiburile sunt o răsplată binemeritată pentru strădania elevilor și dascălilor și totodată o încurajare pentru a continua misiunea pe care cu drag și-au asumat-o, de a face din școala lor o Școală Prietenoasă cu Natura.

Pentru a asigura continuitatea și impactul educativ al programului Școli Prietenoase cu Natura, îi rugăm pe toți cei care cred în importanța protejării naturii să sprijine programul nostru național de educație ecologică prin donații. Contribuțiile voastre ne vor ajuta să realizăm mai multe materiale educaționale, să organizăm în continuare Olimpiada Speciilor, precum și noi concursuri inspirate de lumea vie, să  oferim premii elevilor câștigători și să apropiem cât mai mulți copii de păsări și natură. Fiecare donație contează pentru că sprijină cultivarea unei generații conștiente de rolul său în protejarea mediului.

Dacă vrei să contribui la activitățile din cadrul programului Școli Prietenoase cu Natura, donează!

  • Ca persoană fizică poți să susții programul prin donații lunare. Cu o donație lunară de 20 de lei vei oferi șansa unui copil să devină un mic (sau mare) explorator al naturii.
  • Ajută-ne să facem educația pentru natură atractivă, dar și accesibilă pentru cât mai mulți copii. Redirecționează 3,5% din impozitul pe venit pentru Școli și Grădinițe Prietenoase cu Natura. Descarcă, completează și depune formularul 230.
  • Dacă ai firmă poți redirecționa către SOR 20% din impozitul pe profit datorat statului sau o parte din aceasta sumă. Cu 1.500 de lei pe an vei oferi elevilor dintr-o școală experiențe în natură, training pentru profesori, fișe și materiale didactice, participarea la concursuri cu premii.

Vă mulțumim!

Dacă ți-a plăcut, distribuie