ȘTIRI PROIECT ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Ecologizare de Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare
15 mai 2014
Stătea să plouă peste Dobrogea, dar elevii de la școlile din comună Murighiol erau gata de acțiune. Uitaseră de ploaie, de riscul de a ajunge acasă murați și veniseră să ajute la ecologizarea unei arii protejate.
De altfel, toată săptămâna fusese una ciudată – cu vreme instabilă. Soarele ieșea timid dintre nori, pe ici pe colo, dar peste 50 de pici din satele Murighiol, Plopu, Sarinasuf, Dunăvăț de Sus și Dunăvățu de Jos au răspuns invitației SOR și au venit o acțiune de ecologizare din cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistică ROSPA 0052 Lacul Beibugeac”.
Această a fost a două acțiune de ecologizare organizată de SOR în cadrul proiectului, prima a avut loc anul trecut, tot pe marginea lacului. „Trebuie să spunem că populația din zona a reacționat foarte bine la acțiunile noastre în zonă. Oamenii știu că aici este o zonă protejată și nu mai aruncă gunoaiele în zonă. Anul trecut am ecologizat o parcelă foarte mare și acum, la verificare, am observat că nu se mai aruncă aici gunoaiele. Acțiunile noastre de informare și ecologizarea din 2013 chiar au avut efect”, a declarat managerul de proiect Lavinia Răducescu.
Acțiunea din 10 mai a coincis cu Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare, așadar personalul SOR a venit dotat cu binocluri și lunete, că elevii să se bucure că văd de aproape păsările din zonă. Se făcuse coadă la lunetă cu care puteau vedea orice voiau. Printre piciorongi, chire și chirighițe, berze, cuci, dumbrăvenci și ciocîntorși, micuții au asistat și la câteva atacuri ale vântureilor de seară (Falco vespertinus) din zonă.
Cei mici au fost echipați cu mănuși și saci menajeri și au trecut imediat la treabă, s-au răspâdit prin iarbă mai ceva decât șopârlele. Mai mult, când se plimbau, au făcut o descoperire care l-a lăsat mască și pe biologul Paul Szekely. „La un moment dat, mă strigau câțiva copii să vin până la ei că au găsit ceva. Spuneau că e țestoasă de apă, dar era de fapt o broască țestoasă de uscat (Testudo greca). Am rămas surprins că au găsit-o așa de aproape de apă, dat fiind că această specie preferă habitatele stepice”, spune Paul.
Partea de est a lacului a fost curățată în mai puțin de o oră, iar cei mici au stat apoi să mai privească păsările și să mănânce o gustare dulce pe malul lacului.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter

Noutati
1 Aprilie. Glume bune cu păsări și păsărici
Tuturor ne plac glumele bune. Unora și păsările. Altora și voluntariatul. Dar lui Vasile îi plac toate trei. Iar pentru azi, de 1 Aprilie - Ziua Păsărilor, a scris voluntar, din dragoste pentru ele, un articol plin nu doar de glume bune, dar și de caricaturi grozave. Evident, despre păsări și păsărari amatori, așa cum este el.

Proiecte
Euro Bird Portal
EuroBirdPortal (EBP) este o inițiativă a EBCC, un portal care agregă în timp real datele observaționale de păsări din Europa. Proiectul își propune să aducă împreună datele încărcate zilnic în diverse portaluri, de mii de observatori din toate țările europene. În portal pot fi vizualizate datele agregate săptămânal, pentru perioada în curs, dar și datele […]