Share

Acvila țipătoare mare, vrabia negricioasă și pescăruşul asiatic, printre „vedetele” Big Day 2020

15 echipe s-au înscris la Maratonul ornitologic din acest an, organizat pe data de 3 octombrie, în prima sâmbătă din lună, atunci când are loc și tradiționalul EuroBirdwatch, observarea păsărilor migratoare. Din cauza condițiilor speciale generate de pandemia de COVID-19, anul acesta nu a fost impusă o anumită arie pentru observațiile ornitologice, participanții putând să-și aleagă singuri zonele unde au ieșit pe teren.

Ploieri aurii

Maratonul ornitologic de anul acesta a strâns la start 46 de pasionați de păsări, cu vârste de la 9 la 64 de ani, grupați în 15 echipe. Din acestea, doar 12 au trimis datele înregistrate pe teren către organizatori, procedură obligatorie pentru participarea la Big Day 2020.

Echipele au avut la dispoziție 12 ore pentru a nota toate speciile de păsări pe care le-au identificat în zona aleasă. Cele mai observate specii de către participanți au fost:

  • graurul (Sturnus vulgaris),
  • rața mare (Anas platyrhynchos)
  • pescărușul râzător (Larus ridibundus)

Și anul acesta au apărut câteva surprize plăcute printre speciile observate de către participanți: acvila țipătoare mare (Clanga clanga), vrabia negricioasă (Passer hispaniolensis) și pescăruşul asiatic (Larus ichthyaetus).

Acvilă țipătoare mare
Vrabie negricioasă
Pescăruș asiatic - centru, lângă 2 pescăruşi pontici, iar cei mici sunt pescăruși râzători

Am avut și premii pregătite pentru echipele clasate pe primul loc la fiecare dintre cele 2 categorii. Clasamentul îl puteți vedea mai jos:

Categoria peste 200 de specii:

  1. Echipa Rombird secuiesc – 90 de specii
  2. Echipa FC Bărăgan – 81 de specii
  3. Echipa Liposka – 79 de specii

Categoria sub 200 de specii:

  1. Echipa Ploierii de deșert – 70 de specii

La egalitate:

  1. Echipele Wandering Birds și Glapas – 53 de specii
  2. Echipa Între dealuri și munți – 50 de specii
  3. Echipa Vantureii Aprigi – 47 de speci
  4. Plimbăreții – 44 de specii
  5. Ceata lui Pănţăruş – 32 de specii
  6. Pe aripile Morii – 26 de specii
  7. Incinta Carasuhat – 21 de specii

Anul acesta, pentru prima oară, am folosit aplicația mobilă Ornitodata pentru colectarea datelor. Este o modalitate ușoară de colectare și centralizare a datelor atât pentru participanți, cât și pentru specialiștii Societății Ornitologice Române. În plus, observațiile obținute sunt păstrate în baza de date a organizației și sunt disponibile pentru cei interesați.

Locații vizitate la Big Day 2020
Dacă ți-a plăcut, distribuie