Uncategorized
Adăpători
15 mai 2023
O grădină poate răsuna de cântecele păsărilor doar dacă este atrăgătoare pentru ele.
Indiferent de anotimp, este esențial ca grădina să le ofere:
- Apă
- Resurse de hrană -insecte în perioada primăvară-toamnă, fructe și semințe în cursul iernii
- Locuri de adăpost
- Locuri pentru reproducere – fie naturale (cavități, scorburi, vegetație densă), fie artificiale (cuiburi artificiale, platforme pentru cuibărit).
Pune o adăpătoare!
Luciul apei oferă un punct de interes major în natură, prin urmare cea mai simplă metodă de atragere a păsărilor în grădini sau la hrănitorile amplasate iarna este amplasarea unei adăpători. Această activitate nu necesită achiziționarea unui echipament scump, este de ajuns și o farfurie mai mare de ghiveci.
O adăpătoare bună oferă și posibilități de îmbăiere păsărilor, ceea ce este necesar pentru îngrijirea penajului (aranjarea penelor, înlăturarea ectoparaziților – căpușe, păduchi).
Adăpătoarea poate fi fixată pe tufișuri, pervaz sau amplasată direct pe sol, cu recomandarea ca în apropiere să existe un tufiș sau un copac, unde se pot retrage în caz de pericol sau unde să stea să își usuce penele. Când au penele ude le este extrem de greu să se deplaseze rapid, așa că pot deveni pradă ușoară pentru pisici sau alte păsări. Dacă se amplasează adăpătoarea pe sol, este recomandat ca iarba să fie cosită în jurul adăpătorii, astfel încât păsările să detecteze apropierea unui prădător (ex. pisica) și să-și ia zborul în timp util.
Caracteristici recomandate
Suprafața adăpătorii trebuie să permită îmbăierea unei păsări de talia mierlei, așa că vă recomandăm o adăpătoare cu un diametru de 30 – 40 cm, dar poate fi și mai mare.
Adâncime de 5 – 10 cm, cu condiția ca în aceasta să fie amplasate niște crengi ieșite din apă sau pietre plate, pentru a preveni înecarea păsărilor. Recipientele cu adâncime mai mare prezintă pericol de înec, tocmai de aceea este contraindicată folosirea bidoanelor și găleților pe post de adăpători.
Se recomandă alimentarea adăpătorilor pe tot parcursul anului, chiar și iarna, când resursele de apă sunt înghețate. În perioadele geroase este de ajuns ca apa să rămână în stare lichidă câteva ore pe zi. Acest lucru poate fi realizat prin alimentarea adăpătorilor cu apă călduță și amplasarea unei pietre calde în ele. Nu trebuie să uităm însă că apa mult prea caldă sau fierbinte cauzează arsuri păsărilor care se îngrămădesc la adăpătoare imediat după alimentare.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.