Share

Aripi Libere. Ce urmărește noul proiect SOR

În perioada aprilie 2016 - martie 2017, Societatea Ornitologică Română implementează primul proiect de combatere a braconajului la păsările cântătoare din București. Proiectul se numește „Aripi Libere” și are ca scop descurajarea și combaterea fenomenului de capturare si vânzare a păsărilor cântătoare în piețele și oboarele din Capitală. Este un proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Obiectivul general al proiectului este scăderea numărului de păsări sălbatice autohtone capturate și comercializate ilegal în piețele din București.

Primul mare obiectiv este creșterea gradului de cunoaștere a speciilor de păsări sălbatice capturate și vândute ilegal în piețe, precum și a modului de implicare pentru protejarea acestora, în rândul locuitorilor din București.

Locuitorii Capitalei vor fi instruiți ca atunci când observă cazuri de braconaj sau de vânzare ilegală să apeleze numărul de urgență 112 și să raporteze cele văzute către autoritățile care au competențe în domeniu – Garda de Mediu și Poliție.

Al doilea mare obiectiv este creșterea eficienței aplicării legislației pentru protecția păsărilor sălbatice capturate și vândute în București. Până la finalizarea proiectului, angajații autorităților competente să poată interveni în cazul sesizării comercializării ilegale a păsărilor sălbatice în București. Ei vor fi instruiți cu privire la speciile comercializate, legislația relevantă și aplicarea acesteia. Ca rezultat, autoritățile vor avea o capacitate îmbunătățită de a interveni.

Al treilea mare obiectiv este dezvoltarea unei rețele naționale de voluntari SOR implicați activ în monitorizarea și limitarea capturării și comercializării ilegale a păsărilor sălbatice. Astfel, organizația își va crea resursa umană pregătită cu ajutorul căreia rezultatele proiectului să fie multiplicate la nivel național în termen de aproximativ 2-3 ani de la finalizarea proiectului.
.
Proiectul demarat de Societatea Ornitologică Română presupune controale în piețe alături de autorități, dar și supravegherea zonelor unde braconierii își amplasează instalațiile.

,,Aripi Libere” este un proiect care se desfășoară în perioada aprilie 2016-martie 2017 și are o valoare de 70.483,00 CHF, din care 63.310,36 CHF este cofinanțarea nerambursabilă, iar contribuția proprie SOR este în valoare de 7.172,64 CHF.

Acest website nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată în întregime de Societatea Ornitologica Romana.

Dacă ți-a plăcut, distribuie