Share

Birds in Europe 4: cea mai recentă evaluare a stării păsărilor din Europa

BirdLife International a publicat astăzi cea mai recentă evaluare a stării păsărilor din Europa, „Birds in Europe 4: the fourth assessment of Species of European Conservation Concern". Astfel de evaluări periodice sunt necesare, pentru a putea direcționa cât mai eficient resursele, din păcate limitate, disponibile pentru conservarea naturii.

Gâscă cu gât roșu (Branta ruficollis), una din cele 74 de specii din Europa a căror conservare este importantă la nivel mondial, specie pentru a cărei conservare SOR lucrează din 2004. Foto: Emil Todorov

Lucrarea a evaluat 546 de specii de păsări și demonstrează faptul că în Europa sunt 207 a căror conservarea este importantă la nivel european, din care 74 la nivel mondial, numărul acestora din urmă triplându-se din 1994, când a fost realizată prima evaluare de acest fel. Acest lucru este „alarmant și arată că amenințările au crescut și s-au intensificat”, consideră autorii articolului.

Evaluarea a folosit date oficiale, cele raportate de statele membre ale UE și echivalente pentru cele din afara Uniunii. „În ambele cazuri, datele provin din munca de teren a mii de ornitologi, inclusiv mulți voluntari, de-a lungul mai multor decenii.”

Pelican creț (Pelecanus crispus) , una din cele 74 de specii din Europa a căror conservare este importantă la nivel mondial, specie pentru a cărei conservare SOR lucrează tot din 2004. Foto: Sebi Bugariu

Articolul va fi disponibil gratuit pentru o perioadă limitată de timp aici.

Dacă ți-a plăcut, distribuie