Share

Braconaj pe Lacul Morii

A ieși „la păsări” are conotații diferite pentru oameni. În timp ce Florin Chirilă și Paul Țibu făceau observații ornitologice cu binoclurile și luneta pe malul lacului Morii din apropierea Bucureștiului, braconierii de paseriforme ieșiseră și ei „la păsări”. Mai jos este relatarea lui Florin.

„Împreună cu Paul Țibu am dat o tură pe Lacul Morii şi am surprins în acţiune braconierii de sticleţi. Cu unul dintre ei am discutat câteva minute, după care omul şi-a luat coliviile şi a plecat. Avea doi sticleţi şi un cânepar („pietruşel”, cum îi spunea el).

Un alt grup de vreo 5 persoane, veniţi cu un Logan (B-08-FNR), nu au părut prea impresionaţi de discursul nostru despre lege şi protecţia mediului. Aveau o colivie cu sticleţi şi scatii chiar lângă ei, plus alţii „la produs”. După ce munca de lămurire şi-a epuizat resursele, ne-am îndepărtat, lăsându-i în plină activitate, şi am sunat la 112. După circa 15 minute a apărut un singur agent într-un Logan de poliţie. I-am arătat de la distanţă grupul vesel, care deja observase pericolul şi strângea catrafusele.

Doi sau trei dintre ei au sărit în maşină şi au ieşit din câmp. Alţi doi au încercat să se ascundă în stuf, în vreme ce maşina Poliţiei se apropia de ei. După ce a devenit clar că poliţistul n-are nicio şansă să prindă din urmă „vehiculul crimei”, deja scăpat în cartierul Giuleşti-Sârbi, l-am ajutat, prin telefon, să îi prindă pe cei doi, întrucât noi aveam vizibilitate atât asupra lor, cât şi a poliţistului. Cei doi s-au întors la locul faptei pentru a mai strânge ceva (probabil materiale pentru capcană, căci coliviile le luaseră din prima), apoi au încercat să-l evite pe poliţist, ascunzându-se pe la marginea stufului. După câteva mişcări de du-te-vino (“mai la stânga”, “rămâneţi acolo, vin spre dvs”…), l-am auzit pe poliţist în telefon „Stai pe loc! Poliţia!”, apoi convorbirea s-a întrerupt.

Am urmărit prin binoclu şi lunetă cum cei doi sunt aduşi lângă maşina Poliţiei, apoi a mai venit încă unul, iar după câteva minute s-a întors şi Loganul. Cât am discutat cu indivizii am pozat coliviile, fără să-i pozez şi pe ei. De la distanţă am tras apoi şi câteva cadre, după reţinerea lor de către vrednicul poliţist venit de la Chiajna. Nu se vede altceva decât faptul că se poartă nişte discuţii lângă maşina de poliţie. În orice caz cei doi au fost surprinşi cu materiale delicte asupra lor. Nu am mai fost ulterior contactat de Poliţie să venim să dăm declaraţi etc. Pare că flagrantul a fost destul de edificator. Sper să se întâmple ce trebuie.”

Dacă ți-a plăcut, distribuie