Share

Casă nouă pentru un cuplu de berze albe

Un cuplu tânăr de berze are, de la finalul lunii iunie, o casă nouă grație implicării celor care iubesc aceste păsări. Tinerii „însurăței” înaripați locuiesc în comuna Fibiș, din județul Timiș. La solicitarea primăriei din localitate, Societatea Ornitologică Română alături de partenerii de la Enel au făcut toate demersurile pentru amplasarea unui suport metalic pentru cuib, iar acum berzele au o casă modernă și sigură.

Povestea cuplului de berze din Fibiș a început cu o sesizare trimisă pe e-mail Societății Ornitologice Române de către viceprimarul comunei, Gabriel Laiu. Ne era semnalat faptul că, de mai bine de o săptămână, două berze „se chinuie să construiască un cuib pe un stâlp în centrul localității, iar un suport metalic pentru cuib le-ar ajuta foarte mult.”

Ornitologii SOR au luat legătura rapid cu primăria pentru a afla toate datele necesare, iar mai apoi cu partenerii Enel, distribuitorii de energie electrică din zonă.

Soluția a fost identificată rapid, iar, în zilele ce au urmat, o echipă de la E-Distribuție, una dintre companiile Enel în România, a venit la fața locului și a montat un cuib artificial. Berzele au acceptat noua locuință și au început deja să aducă materiale noi pentru construirea cuibului. Acum, tânărul cuplu de berze are casă „modernă” și sigură, iar posibilele accidente ce ar fi putut apărea în viitor din cauza proximității cablurilor electrice au fost evitate.

Trebuie să precizăm că în această perioadă nu se pot monta cuiburi noi, deoarece berzele au deja pui. În această situație particulară, montarea cuibului a fost posibilă pentru că vorbim despre un cuplu imatur de berze care încă nu cuibărește, ci doar a început construcția cuibului pentru anii ce vor urma.

Vă recomandăm în continuare să folosiți aplicația „Uite barza!” atât pentru numărarea berzelor albe, cât și pentru semnalarea incidentelor în care sunt implicate păsările.

Uite barza! este aplicația dezvoltată ca urmare a parteneriatul stabilit de SOR și companiile ENEL pentru îmbunătățirea cunoștințelor cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România. De asemenea, se dorește ca pe termen lung sa fie implementate măsuri eficiente de protecție, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor, cât și a rețelei electrice.

Dacă ți-a plăcut, distribuie