Share

Cerc ornitologic la Cluj

Societatea Ornitologică Română, reprezentanții organizației Natura Transilvaniei și mai mulți voluntari au înființat „Cercul Ornitologic din Cluj”. În acest fel, urmărim să atragem noi persoane în natură și conștientizarea lor asupra importanței păsărilor și a conservării mediului lor de viață.

Cercul Ornitologic a avut ca scop organizarea unor serii de ateliere care au fost destinate eleviilor din clasele V-VIII și care au fost urmate de ieșiri pe teren în situl Natura 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii. Activitățile derulate au presupus realizarea unor workshopuri în Liceul Teoretic „Bathory Istvan” și în Școala Gimnazială „Horea”.

Aceste întâlniri au fost pregătite de către voluntari, iar sarcinile lor au fost pregătirea materialelor (poze de determinat, determinatoare, fișe de lucru), informarea participanților și a profesorilor, postarea anunțurilor. A doua parte a activității a presupus o ieșire pe teren în zona Valea Morii.

La cele cinci întâlniri din Cercul Ornitologic, în perioada octombrie – decembrie 2015, au participat câte opt elevi la fiecare întâlnire, iar Biroul Teritorial Cluj a avut mereu câte doi reprezentanți. La Liceul Teoretic „Bathory Istvan” s-au organizat trei întâlniri, la care au participat câte șapte elevi.

Începutul acestor întâlniri s-a făcut cu partea cea mai importantă: introducere în determinarea păsărilor, prezentarea echipamentului ornitologic și jocuri de cunoaștere. Întâlnirile următoare au constat în jocuri de determinare a păsărilor de pe poze, respectiv determinare pe bază de grupuri.

În data de 07 noiembrie 2015 a avut loc ieșirea pe teren în aria Naturala 2000 Făgetul Clujului – Valea Morii, acțiune la care au participat 13 elevi care și-au testat pe teren abilitățile de a determina speciile de păsările pe care le văzuseră doar în desene și fotografii.

Dacă ți-a plăcut, distribuie