Share

Ciuful de pădure, mascota buzoiană

Ciufii de pădure (Asio otus) au devenit vedete la Buzău pe 16 februarie 2019. A fost o zi de sâmbătă în care 200 de persoane au luat parte la o vânătoare de comori.

După un traseu de 7 km sau 20.000 de pași, participanții ajungeau să descopere hrănitorile SOR din parcul Crâng, panourile informative amplasate în proiectul România Prinde Aripi, dar și un dormitor de ciufi de pădure. Fiecare probă era însoțită de o ghicitoare cu indicii valoroase pentru descoperirea celor 38 de comori ale orașului – clădiri monument, statui, plăci comemorative, dar și locații surpriză.

Concursuri de explorare urbană au mai avut loc și în alte localități din România, dar evenimentul din 16 februarie a fost o premieră la Buzău. Organizatorii, cei de la Societatea Exploratorilor, au dorit să creeze un eveniment în care să combine cunoașterea cu mișcarea în aer liber și să încurajeze interesul și pasiunea pentru acest oraș.

Data desfășurării concursului a fost stabilită în 16 februarie pentru ca exploratorii să îi mai poată descoperi pe ciufi la ,,dormitorul” lor, aflat chiar în centrul orașului, lângă sediul Ocolului Silvic. În timpul iernii, ciufii de pădure formează grupuri de 20-30 de indivizi, care ocupă de multe ori coronamentul unui singur arbore, locul fiind numit „dormitor” în limbajul celor pasionați de păsări sălbatice.

Pentru a-i putea trece pe lista comorilor descoperite, echipele aveau de dezlegat următoarea ghicitoare:

De-i bună vederea ta / Pe sus îi poți observa. / În pini ei sunt cocoțați / Cu oamenii învățați / Două moațe, fulgi maro / Ochi agili și cioc mișto / Prin februarie, convoi / Se cam duc de pe la noi. / Te rugăm să-i prinzi calup / Ei cu voi, poză de grup / Selfie de faci cu nesaț / Atenție la găinaț! / I-ai văzut, știi cum arată / Hai să-i mai cauți o dată / Nu te duce în păduri / ÎI găsești chiar pe Panduri / Tot în pini, la înălțime. / Vrem o poză, ei cu tine.

și apoi să facă dovada că i-au descoperit, cum altfel decât cu un selfie cu vedetele.

Întrucât sunt păsări mai puțin cunoscute, echipa de organizatorii, din care au făcut parte și voluntari SOR din Buzău, s-a asigurat că participanții îi vor recunoaște cu ușurință. Și astfel ciuful de pădure a ajuns să fie mascota primei ediții a Concursului de Explorare Urbană Buzău 2019. Prezent pe afișul evenimentului, ciuful de pădure a ajuns să fie cunoscut în liceele mari din oraș, dar și în mediul online și în mass-media locală, medii în care a fost promovat acest concurs.

Totuși, pentru unii participanți, prezența acestor bufnițe mari în mijlocul orașului a părut greu de crezut, de aceea i-au întrebat pe organizatori cum au urcat păsările împăiate atât de sus și cum le vor coborî din copaci. Voluntarii noștri au zâmbit amuzați și au clarificat pe loc situația ciufilor.

Buzăul este unul din orașele mari în care SOR a instalat cu ajutorul voluntarilor panouri informative despre păsări și hrănitori. Una dintre hrănitorile din Parcul Crâng a fost introdusă în traseu și vânătorii de comori putea descoperi ,,comoara” pe baza indiciilor din ghicitoare, care conținea și îndemnul de a hrăni păsările corect:

Crângul are o surpriză / lângă primul parc de joacă: / nu-i o casă propriu-zisă… / păsările vin și pleacă. / Vrăbioi și pițigoi / sunt aici pentr-o sămânță, / când zăpada-i mușuroi / și pădurea e tristuță. / Lângă locul cu pricina / fă-ți o poză azi, nu mâine. / Ai semințe? Dă cu mâna. / Dar nu da la păsări pâine!

La Concursul de Explorare Urbană au participat 64 de echipe. Evenimentul s-a încheiat cu premierea echipelor câștigătoare. Au fost patru categorii de premii – Juniori, Liceeni, Family, Exploratori, iar la fiecare categorie au fost acordate trei premii.

SOR s-a numărat printre organizațiile care au oferit premii tuturor echipelor participante. Premiul a constat într-un îndrumător de protecția păsărilor, un calendar cu păsări pentru anul în curs și o hartă cu rutele de migrație ale păsărilor.

«« Stirea anterioara Toate stirile din categorie Stirea urmatoare »»

Dacă ți-a plăcut, distribuie