ȘTIRI PROIECT ROSPA0052 Lacul Beibugeac
Cuiburi, zmee și panouri la Lacul Beibugeac
30 iunie 2015
La final de an şcolar 2015, custodele sitului Natură 2000 Lacul Beibugeac, Societatea Ornitologică Română, a primit o surpriză din partea elevilor de la şcoala generală din Murighiol, judeţul Tulcea.
Deşi lacul Beibugeac se află la o distanţă de aproximativ cinci kilometri de şcoala lor, elevii au venit aici pentru a le înmâna experţilor SOR cuiburi artificiale pe care ei le-au realizat.
Cuiburile sunt destinate unei specii din zonă: dumbrăveanca (Coracias garrulus) şi au fost realizate de elevii şi de profesorii şcolii generale. Recompensă pentru ei a fost o experienţă dublă pe care specialiştii SOR le-au oferit-o. Cei mici au fost invitaţi să facă observaţii ornitologice că nişte adevăraţi profesionişti: au folosit binoclurile şi lunetele de mare capacitate optică pentru a vedea de aproape păsările din zona lacului. Lebede, pelicani, şoimi, piciorongi și ciocîntorşi, toate speciile au putut fi văzute de la distanţă, fără a fi deranjate, fără a le speria.
A două parte a recompensei a fost un adevărat festival de zbor. Elevii din Murighiol au avut ocazia să se joace cu zmee pe pajiştile din apropierea lacului, alături de specialiştii SOR.
Copiii au fost puţin dezamăgiţi, când au aflat că muncă lor, cuiburile artificiale de dumbrăveancă, vor fi amplasate abia anul viitor în zona lacului Beibugeac, dat fiind că anul acesta păsările deja au cuiburi şi acum îşi cresc puii. Unii dintre ei au ţinut să şi picteze cuiburile, astfel încât să le poată recunoaşte atunci când vor trece prin apropierea lacului. Călătoria lor tot a avut un folos: au fost printre primii care au văzut panourile informative realizate în cadrul proiectului pentru situl Natură 2000 Lacul Beibugeac.
Societatea Ornitologică Română a implementat în zonă proiectul “Elaborarea planului de management pentru zona de protecţie specială avifaunistică Lacul Beibugeac”, proiect finanţat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL SECTORIAL “MEDIU” şi cofinanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.