Share

Cum să ai o gradină prietenoasă cu natura. 10 sfaturi pentru luna ianuarie

Iarna reprezintă o perioadă grea pentru păsări. Nu găsesc hrană, sursele de apă sunt înghețate, iar zăpada le poate da bătăi de cap atunci când vine vorba de adăpost. Toate aceste lucruri le consumă din energie, iar tu le poți veni în ajutor cu câteva acțiuni simple.

Fie că ai o grădină pe care o îngrijești tot timpul anului sau numai un balcon la care ai amenajat o hrănitoare, iată ce poți face în luna ianuarie pentru a le da o mână de ajutor păsărilor.

Acțiuni recomandate pentru luna ianuarie

1. Dacă nu ai apucat încă să amplasezi o hrănitoare pentru păsări, nu este încă timpul trecut. Păsările au nevoie de hrană cel puțin până la sfârșitul lui februarie, așa că nu uita să alimentezi periodic hrănitorile.

2. Pentru că cele mai multe surse de apă sunt înghețate în această perioadă, le poți asigura și zone de adăpat. Păsările au nevoie de apă pe tot parcursul anului.

3. Poți amplasa și o baie de nisip, în care păsările își curăța penajul pentru a îndepărta paraziții externi. Ele sunt apreciate și folosite de păsări dacă nisipul este uscat, de aceea noaptea ar trebui duse într-un loc mai călduros ca sa se usuce nisipul.

4. Și cuiburile artificiale le vor fi de folos în această perioadă. Te asiguri astfel că prietenele tale zburătoare au un adăpost și fac față temperaturilor scăzute.

5. Nu îndepărta zăpada de pe gardul viu. Aceasta va funcționa ca un scut termic pentru păsări, care de cele mai multe ori se adăpostesc în tufărișuri.

6. Nu deranja animalele aflate în hibernare. Riști ca acestea să își consume puţinele rezerve de energie pe care le au pentru a fugi sau a se ascunde, iar acest lucru le poate fi fatal.

7. Atunci când temperaturile depășesc 5°C, poți realiza primele tăieri, tunderi de arbori, arbuști, garduri vii. Pomii fructiferi sunt mai sensibili, așadar se tund abia din februarie.

8. La temperaturi de peste 0°C se recoltează ramurile altoi, se înfășoară în folie alimentară și se depozitează în frigider până la momentul altoirii.

9. Și tot acum se recoltează butași de mur, coacăze, arbuști ornamentali și în serele calde se realizează butășiri în uscat.

10. În regiunile mai calde ale țării, după 25 ianuarie se realizează răsaduri de varză, broccoli, conopidă, dar și de flori, care vor putea fi plantate afară în cursul lunii martie.

Activități „indoor” pentru grădinari

După ce în prealabil ai fotografiat sau filmat activitatea păsărilor la hrănitorile amplasate, nu uita că te poți înscrie la concursul organizat de SOR. În această perioadă, pot fi observate specii diverse, de la pițigoi, cinteze, țicleni și botgroși, la ciufi de pădure în locurile de iernare.

Iar dacă vezi o specie pe care nu o recunoști, cel mai simplu e să o cauți în determinator. Aici găsești toate speciile de păsări din România și din Europa.

Dacă ți-a plăcut, distribuie