Share

De la sunet la muzică (I)

De ce cântă păsările? Când vorbim despre cântecele păsărilor, nu ne putem referi doar la „voce”. Este vorba despre un cor considerabil cu sunete complexe, de fapt este un limbaj în sine. Ciripitul repetat al vrabiei, strigătele lente și sacadate ale unei ciocănitori, trilurile neîntrerupte ale ciocârliilor – fiecare sunet are caracterele specifice, este utilizat în diferite situații.

Pentru ornitologi, a învăța să „decodeze” limbajul secret al păsărilor este o bună modalitate de a identifica diferite specii și pentru a înțelege mai bine comportamentul lor. Unele specii au melodii scurte și simple ca și pitulicea mică, iar altele au triluri lungi, elaboroase și foarte complexe. Fiecare cântec e diferit, deoarece prin acesta se poate identifica specia, iar femelele trebuie să recunoască aceste sunete ca să aleagă partenerul potrivit.

Cântecul păsărilor e influențat de perioada de lumină din timpul zilei, deci vor cânta mai ales în sezonul de împerechere. Păsările renunță la triluri în timpul iernii sau când năpârlesc. Așa cum există un ciclu de sezon pentru cântecul de păsări, există și un ciclu zilnic, cea mai intensă perioadă fiind la primele raze ale soarelui, așa-numitul „cor din zori”. Câteva specii își semnalează prezența și la apus, până seara târziu, așa cum este cazul privighetorii.

• Revendicarea și apărarea teritoriului
Un cântec puternic și complex semnalează păsărilor din apropiere faptul că teritoriul este deja ocupat de un mascul sănătos și activ. Orice pasăre care vrea să-l provoace pe teritoriul său poate să-și judece șansele de succes prin interpretarea puterii cântecului său.

• Atragerea unui partener
La fel cum cântecul masculilor semnalează granițele teritoriale către rivali, le permite și femelelor din apropiere să știe că masculul este puternic și capabil să apere o zonă bună. Complexitatea unui cântec poate indica sănătatea și vârsta, deoarece păsările mai în vârstă au mai mult timp să învețe noi tonuri și melodii, iar timpul pe care un mascul îl petrece cântând demonstrează și rezistența acestuia. Acest lucru îi permite unei potențiale partenere să știe că poate avea o șansă bună de a crește pui sănătoși. În ritualurile de curtare ale unor specii de păsări, ambele genuri vor cânta într-un duet complex care întărește legătura perechii. Acest lucru ajută, de asemenea, la semnalarea indisponibilității pentru alte păsări.

• Sunetele de alarmă
Acestea implică sunete ascuțite și pătrunzătoare – semnale de avertizare folosite când se simt amenințate și vor să avertizeze celelalte păsări de pericol. Ele sunt de obicei sunete scurte, suficient de puternice pentru a fi auzite la distanțe mari. Același sunet este adesea folosit de păsări de pradă, în timpul în care vânează. Alte sunete sunt folosite de păsările cântătoare care transmit un mesaj clar și lipsit de ambiguitatea celorlalte păsări (traducerea sunetului de alarmă poate fi un mesaj de genul „Sunt un măcăleandru și mă îngrijorează pisica de pe sol”)

• Sunete de ajutor
„Mama, mama, mama!” La fel ca și copiii care strigă după mama lor cu brațele întinse, puii de păsări emit sunete de chemare pentru a atrage atenția părinților, de multe ori dând din aripi ca să fie remarcați. Intensitatea sunetului este scăzută, dar poate fi clar auzită din apropierea cuibului. Păsările tinere continuă să producă aceste sunete și după părăsirea cuibului, pentru că în multe cazuri părinții au în continuare grijă de ei.

• Sunete de comunicare
„Hei, ești bine?” Sunetele de comunicare la păsări sunt mai mult sau mai puțin echivalentul de a se asigura că un prieten este în regulă. Ele folosesc aceste sunete când se mișcă în grupuri, când se anunță reciproc de o sursă bună de hrană. Aceste sunete sunt de obicei ciripituri moderat de puternice, similar cu un „zumzet”, dar nu la fel de intense ca și sunetele de alarmă.

• Sunetele din timpul zborului
Oamenii au discuții de afaceri – utilizăm un limbaj formal, deoarece etica o cere în acest fel. În mod similar, păsările au sunete similare care sunt utilizate numai în timpul zborului – iar tocmai acestea sunt sunetele pe care te poți baza la identificarea speciilor. Sunt foarte melodioase, mai ales când anunță trecerea stolului în perioada de migrație.

Material apărut în publicația SOR – Cum aduci cântecul acasă, publicație realizată în 2018, cu ocazia evenimentelor „Ziua Păsărilor”, cu sprijinul Lidl România.

Dacă ți-a plăcut, distribuie