Share

„Delta Moldovei”, declarată sit Ramsar

Situl Natura 2000 „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului" din județul Iași, supranumit și „Delta Moldovei”, a fost declarat, luna trecută, zonă umedă protejată de interes internațional de către Secretariatul Convenției Ramsar. Propunerea de includere a zonei pe această listă a fost făcută de Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu Iaşi, ȋn colaborare cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza – Facultatea de Biologie, cu sprijinul Societăţii Ornitologice Române (SOR).

Convenţia de la Ramsar este un tratat internațional, aflat sub egida UNESCO, și are ca scop conservarea zonelor umede şi utilizarea inteligentă a resurselor naturale, în beneficiul întregii comunități. Desemnarea unei zone umede ca site Ramsar este o recunoaştere a regiunii ca resursă de mare valoare naturală şi economică. Zonele umede beneficiază de protecţie deosebită, ȋntrucât ecosistemele lor au un rol semnificativ ȋn controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, stabilizarea ţărmurilor şi protecţia ȋmpotriva furtunilor ȋn zonele litorale, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor, atenuarea schimbărilor climatice, epurarea apei şi menţinerea biodiversităţii.

România are în acest moment 20 de arii naturale protejate declarate situri Ramsar. Acestea acoperă peste 1.175.881 de hectare și sunt localizate în cea mai mare parte pe cursul Dunării. „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” reprezintă primul sit Ramsar din regiunea Moldovei.

„Delta Moldovei este un loc ideal pentru păsările de apă și limicole, aici aflându-se și cea mai mare colonie de stârci, lopătari și egrete din Moldova. În plus, în zonă poți vedea aproape toate speciile de păsări existente și în Delta Dunării, dar într-un număr mai mic de exemplare. Odată cu desemnarea regiunii ca sit Ramsar, toate viețuitoarele de aici vor beneficia de o protecție crescută”, spune fostul președinte al SOR Constantin Ion, cel care se ocupă în prezent de elaborarea planului de management al zonei.

Potrivit monitorizărilor, „Eleşteiele Jijiei şi Miletinului” găzduiesc în mod regulat peste 20.000 de exemplare de păsări de apă. Documentația referitoare la efectivele de păsări și distribuția lor a fost realizată în totalitate de Societatea Ornitologică Română, într-un amplu proiect european de conservare a biodiversităţii, toate datele fiind puse la dispoziție specialiștilor de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.  În baza acestui proiect european, urmează să fie elaborat și un plan de management pentru „Delta Moldovei”, cu implicarea factorilor interesați, care are ca obiectiv conservarea pe termen lung a speciilor și habitatelor de interes comunitar și național și dezvoltarea durabilă a acestei zone.

Proiectul ”Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate ROSPA0109 Acumulările Belcești, ROSCI0222 Sărăturile Jijia Inferioara Prut, ROSPA0042 Eleșteiele Jijiei și Miletinului și 2.553. Balta Teiva Vișina” este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Pentru informaţii detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitaţi www.fonduri-ue.ro

„Conținutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”

Dacă ți-a plăcut, distribuie