Share

Dezastru ecologic pentru speciile care cuibăresc în Siberia: 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu din zonă

Scurgerea de combustibil a avut loc pe data de 29 mai în districtul Kayerkan din apropierea orașului Norilsk, în zona arctică a Rusiei. Deversarea, care amenință integritatea întregului sistem, s-a produs după ce un rezervor de carburant de la o centrală din apropierea localității a cedat.

Foto: siberiantimes.com

Aproape 20.000 de tone de motorină s-a scurs în râul Ambarnaya, care are o lungime de 60 de kilometri și se varsă în Lacul Pyasino. Autoritățile ruse au declarat stare de urgență în zonă și le-au cerut responsabililor locali și guvernatorului regiunii Krasnoyarsk să rezolve urgent situaţia.

Nu se cunoaște exact motivul scurgerii, însă compania Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu, care operează parcul industrial susține că motivul ar fi topirea gheții din zona arctică.

„Din cauza topirii bruște a permafrostului, rezervorul de stocare a motorinei a fost deteriorat, rezultând o scurgere de combustibil”, se arată în comunicatul oficial al companiei.

Foto: siberiantimes.com

Reprezentanții Greenpeace din Rusia spun că este primul dezastru la acest nivel din zona arctică, iar Ministrul Mediului de la Moscova a afirmat că va dura cel puțin 10 ani până când ecosistemele din regiune își vor reveni după acesastă catastrofă ecologică.

Potrivit Greenpeace, instabilitatea solului din cauza topirii bruște a permafrostului este tipică pentru zona arctică în contextul schimbărilor climatice globale. Procesele au fost observate de mai mult timp, iar intensitatea acestora crește. Prin urmare, companiile sunt obligate să monitorizeze solurile și să prevină o posibilă distrugere a infrastructurii.

Dezastrul ar fi putut fi evitat dacă toate normele de siguranță industrială ar fi fost respectate în timpul funcționării unor astfel de instalații periculoase, mai precizează Greenpace Rusia.

Organizațiile de protecția mediului sunt îngrijorate pentru speciile de animale care se află în această zonă, aici fiind și rezervația naturală Putorana, care este inclusă în Lista patrimoniului mondial UNESCO. Dacă motorina va ajunge în lacul Pyasino, situat la aproximativ 20 de kilometri de Norilsk, iar de aici în râul Pyasina, care se varsă în Marea Kara, parte a Oceanului Arctic, ar fi un dezastru pentru ecosistem.

Râul Pyasina face parte din teritoriul de reproducere al gâștei cu gât roșu și se estimează că aproximativ 70% din populația globală cuibărește în peninsula Taimyr. Tot în această zonă se află și gâsca cu gât roșu Victoria, care a avut nevoie de aproape 3 luni pentru a ajunge din România în locurile de cuibărit din nordul îndepărtat al Siberiei. Teritoriul este important pentru un număr mare de păsări migratoare care vin în aceste zone umede ale peninsulei, precum: gâște, rațe, lebede, șoimi călători, codalbi. Tot aici sunt și vulpi arctice, reni, lupi. Specialiștii etimează că impactul asupra acestei zone-cheie, în cazul  răspândirii combustibilului, ar putea fi mult mai mare decât s-a estimat la început și cu pagube majore pentru biodiversitatea arctică.

Sursa:  siberiantimes.com

Dacă ți-a plăcut, distribuie