Share

Echipa proiectului RESTORIVER a vizitat Parcul Natural Văcărești

București, 13 martie – O parte din echipa proiectului RESTORIVER din România a vizitat joia trecută Parcul Natural Văcărești, arie naturală protejată înconjurată de Capitală, pentru a observa direct modul în care administrarea acestei zone asigură protejarea patrimoniului natural de aici și, în același timp, oferă comunității posibilitatea de a se recrea sau a face sport în mijlocul naturii sălbatice, dar și de a derula activități diverse, de la educație ecologică, la proiecte de tip citizen-science și de cercetare științifică.

Pe traseul parcurs de la intrarea de pe strada Glădiței până la observatorul situat nu departe de intrarea Săvinești, ghidați de colega noastră Mihaela Simion, reprezentanții Apelor Române și cel al Primăriei Municipiului Tulcea au acordat atenție panotajului existent, facilităților de vizitare și modului în care experiența vizitatorilor este îmbogățită cu impact negativ minim asupra valorilor naturale ale Parcului. De asemenea, au avut ocazia să discute cu un reprezentant al Poliției Locale, de la care au primit informații privind protecția parcului la incendii, precum și asigurarea respectării regulamentului de vizitare.

Vizita în Parcul Natural Văcărești, situat într-o zonă urbană, a fost considerată un moment valoros pentru echipa proiectului. „Experiența în administrarea Parcului Natural Văcărești este relevantă pentru implementarea unor măsuri de management eficient al ariilor naturale protejate în zone urbane sau periurbane”, a declarat Bogdan Moldoveanu, reprezentant al Primăriei Municipiului Tulcea.

Primăria Municipiul Tulcea, alături de Administrația Națională „Apele Române”, Societatea Ornitologică Română, WWF România și alți 12 parteneri strategici din țări riverane Dunării, implementează proiectul RESTORIVER – „Reconstrucţia zonelor din Regiunea Dunării, arii ripariene adiacente Dunării şi braţelor sale, afectate negativ de activitatea  umană, cu accent pe rezilienţa la schimbările climatice şi retenţia naturală a apei”. Una din căile de acțiune este îmbunătățirea gradului de conștientizare cu privire la schimbările climatice și a abilităților de adaptare ale părților interesate din zonele de pe malurile râurilor și zonele umede riverane. În România proiectul RESTORIVER este implementat în Polderul Zaghen. Considerat o replică în miniatură a vastei Rezervații Biosfera Delta Dunării, poate deveni în viitorul apropiat una din atracțiile turistice ale Tulcei, precum și o zonă verde importantă pentru oamenii orașului, un loc în care natura este la ea acasă. Implicarea cetățenilor în gestionarea și conservarea zonei este foarte importantă, în contextul actual al schimbărilor climatice.

În viitorul apropiat ne dorim ca echipa de proiect  să se întâlnească cu conducerea Parcului Natural Văcărești pentru a discuta despre aspectele legate de managementul unei arii naturale protejate situate într-o zona urbană sau periurbană, despre provocările în gestionarea relației om-natură, dar și despre imensele beneficii pe care natura urbană le  oferă comunității.

Dacă ți-a plăcut, distribuie