Share

„Uite barza!” – 3 premii la Romanian PR Awards

Prima aplicație mobilă de numărat berzele albe a primit trei premii la Romanian PR Award, competiția celor mai buni profesioniști de PR din România

Aplicația „Uite Barza!” a fost dezvoltată de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul financiar al ENEL România, iar promovarea ei cu ajutorul agenției MSL GROUP The Practice. Cu ajutorul ei au fost identificate peste 1.000 de cuiburi noi de barză albă, despre care nu existau până acum informații în baza de date a SOR.

Aplicația a câștigat 3 premii – un Silver și două Golden Awards of Excellence. Premiul de argint a fost obținut la secțiunea „Responsabilitate socială şi dialog cu grupurile cointeresate”. Cele două premii de aur au venit la categoriile „Digital PR” și „Media Relations”.

Nu este de mirare, dat fiind interesul mare pe care aplicația l-a stârnit. Aplicația „Uite barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru este că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi sunt cuiburi noi, care se adaugă celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.

„Este pentru prima oară când realizăm acest recensământ prin citizen science și rezultatele ne bucură foarte mult. Sunt peste 1.000 de cuiburi noi, de care nu știam, iar acest lucru arată foarte clar de ce este important să implicăm tot mai mulți oameni în astfel de proiecte. O mențiune specială pentru angajații companiilor Enel care ne-au ajutat foarte mult. De ajuns să spunem că doi dintre ei au notat prin aplicație peste 800 de cuiburi”, a declarat directorul executiv al Societății Ornitologice Române, Dan Hulea.

Pe baza rezultatelor obţinute, SOR împreună cu companiile de distribuţie din cadrul Enel vor decide dacă este necesar să înlăture cuiburile vechi aflate în poziții periculoase față de rețelele electrice și să le înlocuiască cu suporturi sigure pentru cuiburi noi. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate 654 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 3.800 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Dacă ți-a plăcut, distribuie