Share

Inelări de iarnă la Cluj

Pe 28 ianuarie, Biroul Teritorial Cluj al SOR a organizat prima sesiune de inelare demonstrativă din Cluj pe anul curent. Chiar dacă Grădina Botanică Alexandru Borza se află în mijlocul orașului, oferă adăpost și iarna pentru numeroase specii de păsări. Normal, locația este ideală pentru birdwatching în orice anotimp, adică și iarna.

Datorită faptului că în Grădina Botanică păsările găsesc în zilele geroase de iarnă hrană în hrănitorile amplasate de SOR, este un loc ideal pentru inelare. În cadrul acestei activități, atât voluntarii SOR, cât și copii sau adulții au avut ocazia să observe de aproape oaspeții hrănitorilor. Pentru că păsările trebuie să-și încarce rezervele de grăsime pierdută în timpul nopții, ele sunt mai active dimineața și inelarea a început devreme – de la ora nouă și a durat până la ora 13.

Păsările sunt capturate cu plasele ornitologice, din care sunt scoase cu multă grijă, iar apoi sunt cântărite și măsurate și li se aplică un inel de aluminiu cu cod unic. Urmează partea cea mai frumoasă – sunt eliberate. Inelarea păsărilor este una dintre metodele de cercetare a schimbărilor care au loc în efectivele păsărilor sălbatice, dar, pentru publicul larg, este și o bună modalitate de observarea a păsărilor de aproape.

Cei 25 de participanți de la ședința de inelare au avut ocazia să observe speciile: pițigoi albastru, pițigoi mare, pițigoi sur, pițigoi de brădet, scatiu, florinte și țiclean. În total au fost inelate 93 de păsări.

MAI MULTE IMAGINI PUTEȚI VEDEA AICI

Dacă ți-a plăcut, distribuie