Share

Enel și SOR lansează versiunea 2.0 a aplicației „Uite barza!”

Enel si SOR lansează versiunea 2.0 a aplicatiei „Uite barza!” • Versiunea 2.0 a aplicaţiei de recenzare a berzelor include noi funcţionalităţi care vizează măsuri de protecție sporită pentru berze • O barză din Covasna a tranșat dispute ornitologice în 1909, în ziarul Times

Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România anunţă lansarea versiunii 2.0 a aplicaţiei mobile „Uite barza!”, singura aplicație mobilă din Europa pentru recenzarea berzelor albe. Versiunea îmbunătăţită a aplicaţiei aduce ca noutate posibilitatea de a semnaliza zonele periculoase pentru berze trimiţând coordonatele GPS și o fotografie.

„Cred că toată lumea știe situațiile din luna martie, când berzele au fost afectate de ger. La fel cum știm că un cuib de barză poate cauza o pană de curent pentru că este construit pe un stâlp al rețelei de  electricitate. Dar acestea nu sunt singurele obstacole mortale pentru berzele albe. De multe ori apar coliziuni cu liniile de înaltă tensiune sau electrocutări pe liniile de medie tensiune. Tocmai de aceea, varianta 2.0 a aplicației încearcă să rezolve și aceste probleme. Vom continua numărătoarea păsărilor la cuib, dar avem un update prin care să putem semnaliza zonele periculoase pentru berze, locurile unde au loc incidente. Cine găsește o barză accidentată, electrocutată, ne poate trimite coordonatele GPS și o fotografie. Această informație va ajunge la companiile Enel și se poate interveni prin izolarea liniilor periculoase sau prin balizarea acestora, iar mortalitatea va scădea”, a spus directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Aplicația a fost lansată oficial anul trecut, iar proiectul de numărare a berzelor la cuiburi continuă şi în 2018. Numărătoarea berzelor începe de la 25 iunie și va dura până la 31 iulie 2018, aplicaţia putând fi accesată aici. Aceasta este perioada propice pentru a număra berzele – puii sunt destul de mari pentru a putea fi observați, iar acum se pregătesc pentru migrația către Africa. Numărătorile care se efectuează mai târziu nu sunt relevante, deoarece berzele albe încep din luna august migrația spre cartierele de iernare.

„Uite barza!” este o aplicaţie uşor de utilizat, folosing GPS-ul fiecărui smartphone. Utilizatorul se poate înregistra cu contul de Facebook sau Google, marchează localizarea cuibului de berze și completează informațiile obligatorii. Datele pot fi trimise şi ulterior dacă nu există o conexiune la internet, ajungând în baza de date a SOR și fiind validate de administratorul platformei. Cei mai activi utilizatori ai aplicației sunt recompensați anul acesta cu binocluri și determinatoare de păsări.

Anul trecut, aplicația „Uite barza!” a fost instalată pe 2.609 de telefoane mobile, iar utilizatorii au introdus în baza de date a SOR un număr de 2.851 de cuiburi. Cel mai îmbucurător lucru a fost că, dintre acestea, 1.070 de cuiburi au fost cuiburi noi, care s-au adăugat celor 5.400 de cuiburi identificate la ultimul recensământ european din 2014.

În urma rezultatelor obținute cu aplicația în 2017, au fost identificate cuiburile de barză care aveau nevoie de susținere şi protecţie. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Grupului Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante pe liniile electrice pentru protejarea păsărilor.

Berzele albe cuibăresc în localități sau în apropierea acestora, iar majoritatea aleg ca suport de cuib un stâlp al rețelei electrice. Cuiburile de barză se întâlnesc în toate colțurile României. Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Avrămeni din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul C.A. Rosetti din județul Tulcea, în Delta Dunării.

În urma numărătorii din 2017, a reieșit că județul cu cele mai multe cuiburi de barză este Timiș. Aici au fost înregistrate nu mai puțin de 445 de cuiburi. Topul este completat de județele Arad (253 de cuiburi), Teleorman (223 de cuiburi), Harghita (179 de cuiburi) și Suceava (167 de cuiburi). Nu mai este de mirare că în topul localităților cu cele mai multe cuiburi de barză, primele 4 poziții sunt ocupate de localități din județul Timiș: Moravița (61 de cuiburi), Jamu Mare (56), Banloc (50), Peciu Nou (42) și apoi Sânsimion din județul Harghita, cu 40 de cuiburi de barză.

Barza din Covasna ajunsă în Times
Aplicația „Uite barza!” a reușit să câștige de la lansare până acum peste 6 premii naționale și internaționale de PR. Dar nu este prima oară când berzele din România sunt vedete internaționale. O barză albă din România a fost cea care a tranșat una din vechile dispute ale ornitologilor, la începutul secolului al XX-lea. În anul 1909 încă se mai credea că berzele albe nu trec ecuatorul în migrația lor, ci că rămân doar în emisfera nordică. Totuși, un exemplar din județul Covasna a lămurit disputa. Pasărea a fost inelată în localitatea Hăghig, acum în județul Covasna, pe data de 8 iulie 1908 de ornitologul maghiar Schenk Jakab.  

În 3 martie 1909 a apărut în paginile ziarului Times o știre despre barza din România. Pasărea fusese împușcată în Africa de Sud, în zona Natal. Inelul purtat de pasăre a dovedit că era exemplarul inelat la Hăghig și a dat răspunsul la eterna întrebare – trec sau nu berzele ecuatorul. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie