Share

Ești ceea ce mănânci. E timpul pentru o agricultură cu adevărat prietenoasă pentru mediu

Pe 2 februarie, Comisia Europeană a lansat mult așteptata consultare despre viitorul Politicii Agricole Comune (PAC). BirdLife Europa şi Asia Centrală, parteneriat din care face parte și SOR, cere o agricultură durabilă.

La ora actuală, aproximativ 35% din bugetul Uniunii Europene este alocat pentru PAC, deşi distruge natura, sănătatea publică și nu reușește să oprească scăderea numărului de ferme din Europa.

Este nevoie de o politică agricolă care să funcționeze în concordanţă cu legislația de mediu pentru a asigura un viitor viabil pentru fermieri, cetățeni și Natură.

PAC rămâne o politică dăunătoare mediului prin contribuţia la schimbările climatice, accentuarea declinului biodiversităţii, eroziunea solului și poluarea apelor. Păsările asociate terenurilor agricole sunt acum grupul cel mai amenințat din Europa, înregistrând un declin de aproape 50% în ultimii 30 de ani. Încercările de „înverzire” a PAC de până acum nu au adus niciun beneficiu mediului și biodiversității.

Consultarea publică este un început binevenit pentru dezbaterea privind viitorul politicilor agricole europene. Este păcat că nu există nicio mențiune cu privire la dezvoltarea durabilă ca prioritate pentru viitorul PAC, deși trebuia să fie inclusă în planul de lucru al Comisiei Europene pentru anul curent. Vrem să ne asigurăm că aceasta va fi un element de bază al noilor politici agricole.

Ariel Brunner, Senior Head of EU Policy, BirdLife Europe & Central Asia: “Remarcile comisarului european Hogan la lansarea consultării sunt încurajatoare. Așteptăm însă ca toate promisiunile să devină fapte: atât cele legate de dezvoltarea durabilă, cât și cele referitoare la rezolvarea problemelor rurale și de mediu. Poate conta pe noi că i le vom reaminti. El a spus că în trecut Parlamentul și Consiliul au blocat reforma PAC. De azi, se vor putea evita blocajele prin mobilizarea masivă a cetățenilor și a factorilor implicați din Statele Membre. În următoarele trei luni noi vom încuraja această implicare.”

În acest sens, SOR, ca membru al BirdLife International va sprijini întreaga campanie de reformare a Politicii Agricole Comune. Datele vor putea fi urmărite pe siteul nostru, dar și pe cel internațional.

Dacă ți-a plăcut, distribuie