Știri
EuroBirdwatch, dacă tot e toamnă
27 septembrie 2024
Deși asistăm la schimbări vizibile ale climei și la modificări ale comportamentului unora dintre păsările sălbatice mai apropiate de noi, un lucru a rămas neschimbat. Migrația păsărilor se desfășoară în fiecare toamnă (și primăvară), chiar dacă și această călătorie epică prezintă elemente de noutate.
EuroBirdwatch este un program de monitorizare a migrației de toamnă a păsărilor sălbatice, care are o componentă importantă de citizen science (sau știință cetățenească, dacă doriți). Se desfășoară fără întrerupere din 1993, întotdeauna în primul sfârșit de săptămână din luna octombrie, sub egida BirdLife International. Punem accentul pe fără întrerupere, pentru că este o condiție importantă, de fapt obligatorie, pentru o monitorizare bine făcută. Doar prin observarea comportamentului păsărilor sau a altor viețuitoare pe o perioadă lungă de timp, în același loc ne putem da seama de transformările care apar. Iar aceste transformări spun multe nu doar despre speciile monitorizate, ci și despre mediul de viață al acestora, deci, cu alte cuvinte, despre impactul nostru asupra naturii. . De aceea, este importantă atât înțelegerea acestor programe de monitorizare, cât și participarea populației în cât mai multe astfel de programe. Oricât de mulți observatori de profesie ar fi, datele colectate de observatorii amatori sunt valoroase prin număr și aria de colectare. Doar profesioniștii nu ar putea ajunge în toate colțurile țării, așa cum ne-ar plăcea ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să fie cazul și la noi.
Iar în ultima vreme, schimbările de care vorbeam au devenit vizibile chiar și pentru publicul larg. Astfel, dacă ne referim la iubitorii de natură și de păsări în mod particular, aceștia au observat cum în ultimii ani păsările migratoare au început să sosească din ce în ce mai devreme din cartierele de iernare, dar și să plece cît mai târziu toamna, asta în cazul în care mai pleacă, iernile nu foarte grele convingând păsările să nu mai meargă prea departe. Dar aceste modificări, oarecum bruște, nu sunt întotdeauna fără urmări.
Sosirea timpurie poate provoca neplăceri, cum ar fi ieșirea puilor încă nesincronizată cu explozia de insecte care constituie principala lor sursă de hrană, sau valuri de frig și zăpadă întârziate, care pot pune în pericol viața noii generații sau chiar și a păsărilor adulte.
Nici prelungirea „vacanței de vară” nu e întotdeauna folositoare. Se observă din ce în ce mai des cum unele specii care obișnuiau să depună o singură pontă, depun acum două, dar părinții pleacă înainte ca puii să devină capabili de zbor.
De aceea, e foarte important să monitorizăm în continuare plecările și sosirile păsărilor migratoare. Astfel, prin acumularea de date, în timp, putem aprecia dincolo de orice îndoială dacă s-a modificat comportamentul păsărilor, în ce fel s-a modificat și cum le afectează aceste schimbări. Și aici poate interveni cu succes publicul larg. Prin observațiile culese și înregistrate în baze de date, el poate contribui decisiv în procesul de conservare a păsărilor și a naturii, știut fiind faptul că e nevoie de date cât mai multe, repetate și precise pentru a institui măsuri de protecție și conservare care să funcționeze.
Vă invităm, așadar și anul acesta, ca în 5 și 6 octombrie să ieșiți la observat păsări, fie ele migratoare, fie sedentare, căci pentru noi fiecare pasăre contează. Pentru colectarea datelor recomandăm folosirea aplicației Ornitodata (mai multe detalii despre utilizarea Ornitodata și zone sugerate pentru observații puteți citi în articolul EuroBirdwatch 2020).
Vă sugerăm să vizitați zonele cu aglomerări de păsări, precum râuri, lacuri, mlaștini, țărmul mării, toate fiind locații ideale pentru a observa cât mai multe specii în perioada de migrație. Chiar dacă există riscul ca păsările să nu fi format încă peste tot grupuri, zonele umede rămân cele mai bune puncte de observație.
Recomandările noastre pe regiuni nu s-au modificat, dar puteți ieși unde puteți și știți că veți întâlni păsări migratoare mai ales.
Dobrogea – Vadu, Năvodari, Techirghiol, Cheile Dobrogei
Muntenia – Comana, Balta Albă, Grădiștea, Lacurile de baraj de pe Argeș, Bistreț, Lacurile de baraj de pe Olt, Maglavit
Moldova – Jijia-Miletin, Pângărați-Vaduri-Bâtca Doamnei, Lacurile de baraj de pe Siret, Mața-Cârja-Rădeanu
Transilvania – Lacurile de baraj de pe Olt, Sânpaul, Iernut, Cipău, Zona Zau de Câmpie – Tăureni
Banat-Crișana – Lunca Turului, Aleșd, Cefa, Lunca Mureșului, Satchinez
Și în acest an organizăm Big Day 2024 – Maraton Ornitologic, împreună cu partenerii de la Agigea Bird Observatory. Și, la fel ca la edițiile anterioare, observațiile colectate la maraton vor fi raportate în cadrul EuroBirdwatch 2024, îmbogățind astfel datele noastre despre migrația de toamnă. Deci, dacă nu v-ați înscris deja, aici o puteți face.
Așteptăm observațiile voastre până duminică, 6 octombrie, ora 14.00, pe adresa dora.domsa@sor.ro sau office@sor.ro, pentru a putea fi procesate și trimise la timp către BirdLife Slovacia, organizația care și anul acesta va centraliza toate observațiile la nivel european.
Vreme bună și specii frumoase!
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.