Share

Igienizarea cuiburilor artificiale

Pentru a atrage păsările în grădina noastră prietenoasă cu natura, instalăm cuiburi artificiale. Dar amplasarea unui cuib artificial este doar începutul unei frumoase legături cu păsările cântătoare. Pentru că, odată ce încep să fie ocupate, cuiburile (scorburile) artificiale au nevoie de întreținere.

Pițigoi albastru Cyanistes caeruleus

Această lucrare este permisă doar în afara perioadei de cuibărire, în lunile octombrie – decembrie.

Înainte de începerea sezonului de cuibărit (unele specii încep cuibărirea în februarie), putem amplasa cuiburi noi, dar vom face și igienizarea cuiburilor amplasate în anii anteriori. Un cuib poate fi folosit într-un an de mai multe specii, dacă ne gândim că unele păsări cântătoare au și două-trei ponte pe an.  Astfel, materialul de cuib poate ajunge să umple tot spațiul din interior, ceea ce va face ca scorbura artificială să nu mai poată fi folosită în continuare pentru cuibărit.

Cum cureți cuibul artificial

Atenție! Nu folosi insecticide la igienizare!

Nu este neobișnuit să găsești ouă sau pui care au murit. O scădere bruscă a temperaturii, lipsa hranei, bolile, prădarea sau chiar lipsa de experiență pot duce la abandonul complet al cuibului sau la o rată de  supraviețuire redusă.

Este posibil ca scorbura să atragă și alți ocupanți, precum insectele, mai ales cele coloniale (albine, viespi, furnici). Sau pârși, care își fac culcuș pentru a hiberna. Dacă ai un asemenea noroc, închide cuibul artificial și pune-l ușurel la loc.

Pârș de alun Muscardinus avellanarius

Prin îndepărtarea conținutului și prin igienizare cuiburilor artificiale ne asigurăm că în viitor perechi de păsări își vor crește puii într-un spațiu ferit de boli și paraziți. Și nu uitați: odată ocupat cuibul, nu deranjați.  Bucurați-vă de păsări și de mici vizitatori ai grădinii voastre, păstrând distanța!

Dacă ți-a plăcut, distribuie