Share

Începe MidWinter 2020

Ca în fiecare început de an, plecăm pe teren în perioada 10-20 ianuarie, la Numărătoatea de Iarnă a Speciilor Acvatice, celebrul MidWinter, cum îi spun biologii și păsărarii.

Nu cred că mai surprinde pe cineva că avem ca perioadă de desfașurare clasicul interval 10-20 ianuarie, cu recomandarea ca weekendul principal de colectare a datelor să fie 11-12 ianuarie. Toți cei care doresc să participe sunt rugați să ne trimită lista locațiilor pe care vor să le viziteze la adresa cristi.domsa@sor.ro pentru a evita suprapunerile”, a spus coordonatorul proiectului la SOR, Cristi Domșa. 

Cine?

La această numărătoare participă angajați ai SOR, biologi din toață țara, dar și membri și voluntari ai organizației, care au cunoștințe solide despre păsările acvatice. În 2019, la proiect au luat parte nu mai puțin de 108 observatori care au acoperit 238 de locații din 33 de județe. Acest recensământ este organizat de Wetlands International. În România, evenimentul este coordonat de către Societatea Ornitologică Română și Asociația pentru Protecția Păsărilor și a Naturii Grupul Milvus.

Ce?

La MidWinter, observatorii caută să vadă cât mai multe păsări de apă, dar notează toate speciile pe care le văd la ieșirile lor.

Unde?

Așa cum o spune și numele proiectului, ieșirile sunt organizate în zone umede, lacuri, râuri, bălți. Nu de puține ori se iese și în parcurile care au lacuri mari. În București, lacurile din parcurile Herăstrău, IOR și Tineretului sunt mereu acoperite de membri ai sucursalei din București.

Principalele zone vizate sunt cursurile râurilor mari din țară, Delta Dunării și coasta Mării Negre. Ca să nu vă suprapuneți cu alți observatori sau pentru a face echipă cu unii dintre ei, luați legătura cu echipa de proiect la adresa cristi.domsa@sor.ro.

Lista completă, standardizată, a locațiilor poate fi accesată în format KMZ/Google Earth – AICI. 

Chiar dacă din cauza gerului unele locații vor fi înghețate, vă rugăm să înregistrați datele și pentru acestea, dacă le vizitați – și observațiile de tip absență sunt importante.

Când?

MidWinter-ul are loc an de an în perioada 10-20 ianuarie. Este perioada când se înregistrează temperaturi scăzute, multe dintre lacuri sunt aproape înghețate, dar mai au ochiuri de apă unde se strâng păsările și pot fi numărate foarte ușor. Acțiunea de numărare a păsărilor acvatice are loc simultan în mai multe țări, nu este una locală sau națională.

Cum?

Anunță organizatorii unde vei merge să faci numărători – cristi.domsa@sor.ro

Ieși pe teren în perioada fixată.

Notează toate speciile pe care le vezi, cu accent pe cele de apă.

Completează formularul sau formularele. (o locație = un formular)

Îl poți downloda în formatul pdf, pentru a-l printa.

Îl poți downloda în format Excel, îl completezi pe calculator, fără să mai printezi.

Poți introduce informațiile în baza de date Ornitodata a SOR sau…

Trimiți datele tale (formularul) direct la adresa cristi.domsa@sor.ro

De ce?

Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice ne ajută să vedem trendul populațiilor de la an la an. Se pot observa trendurile la nivel local, național, dar și international, pentru a se interveni prin măsuri de conservare dacă apar declinuri.

Pentru că an de an apar surprize:

– În 2019 a început să cuibărească în România cormoranul moțat

– În 2018 am descoperit o specie nouă pentru fauna României – cufundarul cu cioc alb

– Apar specii rare

Dacă ți-a plăcut, distribuie