Share

James Bond a fost, de fapt, ornitolog

My name is Bond, James Bond. You know me, the ornithologist! Cu siguranță ați văzut măcar unul dintre filme, sau poate ați citit și cărțile scrise de Ian Fleming. Dar câți dintre voi știți că celebrul agent 007 a primit numele unui mare ornitolog?

Ornitologul James Bond. Foto: Jerry Freilich, via Wikipedia

Adevăratul James Bond, cel real, a fost un banker care a studiat la Cambridge, dar care s-a reprofilat să spunem așa, devenind un redutabil ornitolog. Cartea sa, „Păsările din Indiile de Vest”, scrisă în 1936 și retipărită în numeroase ediții de atunci, a fost multă vreme cartea de căpătâi a birdwatcherilor care vizitau Caraibele. Unul dintre ei era chiar Ian Fleming, care avea o proprietate în Jamaica (numită GoldenEye, dar aparent fără vreo legătură cu rața sunătoare).

Căutând un nume simplu și puternic pentru personajul său, Fleming s-a oprit la deja arhicunoscutul James Bond, dar fără să ceară „drepturi de autor” pentru el. Ornitologul nostru nu a observat câțiva ani „împrumutul”, acest fapt fiind descoperit de către (cine altcineva?!) soția sa. Fleming glumea în corespondența cu soția lui Bond, spunând că în loc să îl dea în judecată, ornitologul ar putea să dea numele lui, în contrapartidă, unei nou descoperite specii de păsăre, mai puțin apreciată. Din câte știm acest lucru nu s-a întâmplat.

După cum era de așteptat, relațiile au rămas cordiale, cei doi s-au și întâlnit, spontan, o singură dată, iar șansa a făcut ca o echipă BBC să fie prezentă și să înregistreze întrevederea celor doi autori.

Goldeneye - misiune secretă, reședință jamaicană și înaripată remacabilă (rață sunătoare).

Am putea spune liniștiți că James Bond „al nostru” era la fel de celebru în rândul ornitologilor contemporani cu el, pe cât de cunoscut este agentul 007 printre cinefili. A avut o lungă carieră profesională, pe lângă cartea sa dedicată păsărilor din Caraibe, fiind autorul a peste o sută de lucrări de specialitate și descriind peste 50 de specii de păsări sălbatice noi pentru știință. Vizitele sale dese în zona insulelor din Marea Caraibelor l-au condus la observații pe baza cărora a identificat o limită marină biogeografică care separă speciile, inclusiv de păsări, din America de Nord de cele din America de Sud. Limita se numește acum Bond Line – Linia Bond. Iar din 2015 și o subspecie de rozător din aceeași zonă tropicală poartă numele deja celebru. Dar, cu siguranță, cu toate realizările sale remarcabile, va rămâne cunoscut cel mai bine după prezentarea, legendară deja, „My name is Bond, James Bond.”.

 

Idea materialului ne-a venit citind cartea „Latina pentru iubitorii de păsări” (Latin for Bird Lovers), scrisă de Roger Lederer și Carol Burr.

Dacă ți-a plăcut, distribuie