Share

Lupta pentru Natură continuă

Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) a Parlamentului European a respins încercările grupurilor conservatoare și de dreapta de a respinge Legea pentru Refacerea Naturii ce trebuia votată joi dimineață[1], 15 iunie 2023, vot care a fost la egalitate.

Cu toate acestea, din cauza jocurilor politice și a eforturilor continue ale Partidului Popular European (PPE) de a compromite legea, nu toate înțelegerile negociate au fost susținute și, astfel, s-au creat puncte diferite de vedere în privința mai multor aspecte. După o sesiune de trei ore, votul asupra amendamentelor rămase și a raportului final a fost amânat până în data de 27 iunie.

Partidul Popular European (PPE) a răspândit dezinformări de luni de zile și, prin manevre fără precedent, a înlocuit membrii grupului care refuzau să urmeze linia partidului pentru a respinge propunerea legislativă. Grupul a decis să se retragă de la negocieri și chiar să nu ia în considerare amendamentele care urmau să ofere sprijin financiar agricultorilor care introduc în practica lor măsuri de refacere. De asemenea, este regretabil faptul că unii membri ai RENEW au luat poziție împotriva refacerii naturii. Cu toate acestea, în ciuda piedicilor, alte grupuri din Parlament (S&D, Verzii, Stânga și o majoritate a RENEW) și-au menținut poziția și au votat în favoarea cetățenilor, agricultorilor, pescarilor și afacerilor, care sunt cu toții amenințați de impactul schimbărilor climatice și de pierderea biodiversității.

O parte din oamenii care au reprezentat organizațiile non-guvernamentale care au susținut această lege și au discutat direct cu europarlamentarii, au declarat:

Sofie Ruysschaert, Ofițer de Politici privind Refacerea Naturii la Birdlife Europe
Astăzi, în ciuda unei campanii imense de dezinformare realizată de grupul PPE, precum și a amenințărilor exprimate în spatele ușilor închise, un grup puternic format din alți membri ai Parlamentului European au reușit să se ridice în apărarea Legii privind Refacerea Naturii și a Pactului Verde al UE. Ei au luat în considerare faptele și cifrele prezentate de mii de oameni de știință europeni. Rezultatele voturilor de astăzi arată că poate exista puțină speranță pentru procesul decizional european, democrație și salvarea Europei, în cele din urmă.”

Sabien Leemans, Ofițer Principal de Politici privind Biodiversitatea la Biroul de Politici Europene al WWF
„Astăzi, UE a scăpat la limită de o mare rușine internațională. Cu toate acestea, săptămânile următoare reprezintă ultima șansă pentru membrii Parlamentului European de a salva Legea privind Refacerea Naturii, credibilitatea Uniunii și, în același timp, de a implementa Pactul Verde. Comisia ENVI trebuie să rămână fidelă propriului său obiectiv: lupta împotriva schimbărilor climatice și stoparea pierderii biodiversității. Nu există Pact Verde fără pilonul biodiversității și nu există pilon al biodiversității fără Legea privind Refacerea Naturii.”

Ioannis Agapakis, avocat specializat în conservarea naturii la ClientEarth: “În ciuda lipsei unui vot final, această lege indispensabilă pentru refacerea naturii din UE, rămâne pe baricade. Totuși, votarea haotică a amendamentelor individuale poate crea lacune majore, care, dacă nu sunt abordate, riscă să slăbească semnificativ legea. O lege care nu reușește să asigure refacerea pe termen lung, în teren, doar va exacerba pierderea biodiversității, economia și cetățenii UE fiind primii care vor plăti prețul. Dacă în 27 iunie Comisia alege să ignore bunul-simț, legea și știința, va ne va pune activ în pericol pe noi și natura.”

Avem nevoie de o lege care să asigure refacerea pe termen lung, în teren, doar va exacerba pierderea biodiversității, ecomomia și cetățenii UE fiind primii care vor plăti prețul.

Sergiy Moroz, Policy Manager pentru Apă și Biodiversitate la European Environmental Bureau: “În ultimele săptămâni am văzut o creștere fără precedent a vocilor care sprijină Legea pentru Refacerea Naturii [2], inclusiv din comunitatea științifică, întrucât această lege oferă o soluție pentru combaterea atât a schimbărilor climatice, cât și a crizei biodiversității. Dovezile științifice sunt clare: cea mai mare amenințare la adresa securității hranei și agricultorilor sunt schimbările climatice și degradarea naturii. Îndemnăm membrii Parlamentului European să nu se lase influențați de campaniile de dezinformare și să continue să negocieze constructiv pentru adoptarea unei Legi pentru Refacerea Naturii puternice, în comisie și în plen, fără alte întârzieri.”

Amendamentele rămase și raportul final vor fi supuse votului în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară în următoarea sesiune a acesteia, din 27 iunie. Votul din Comisie va defini și ce anume rămâne să fie decis în plen, prin votul întregului Parlament.

Note: 

[1] Comisia a votat inițial asupra amendamentului de respingere a legii, cu un rezultat de 44-44, ceea ce înseamnă că acesta nu a fost adoptat.

[2] Legea privind refacerea naturii a primit sprijin din partea industriei de eoliene și solare, a oamenilor de știință, a comunității agricole progresiste, a vânătorilor europeni, instituțiilor financiare, primarilor europeni, un număr tot mai mare de companii și asociații economice, precum și de la peste 800.000 de cetățeni care solicită o lege ambițioasă privind restaurarea naturii prin diferite campanii lansate de coaliția #RestoreNature (incluzând Avaaz), WeMove, Verzii Europeni etc.

Aici puteți citi comunicatul BirdLife.

Dacă ți-a plăcut, distribuie