Share

Marea Reîntâlnire: Ziua Păsărilor se întoarce în aer liber

Update: Revenim cu detalii pentru Ziua Păsărilor. După cum știți, prognoza meteo nu ne-a permis să ne întâlnim weekendul trecut. Vă așteptăm sâmbătă, 16 aprilie, de la ora 10:00 în Parcul Natural Văcărești, din București, să ne bucurăm împreună de natură. Evenimentele de la Cluj și Iași s-au anulat.

Societatea Ornitologică Română (SOR) vă dă întâlnire duminică, 10 aprilie, în Parcul Natural Văcărești pentru a sărbători împreună în aer liber Ziua Păsărilor. Iubitorii de înaripate și de natură prezenți la eveniment vor avea parte de ateliere, un traseu ghidat și un treasure hunt inedit. Ziua Păsărilor va lua startul de la ora 10:00 și, timp de trei ore ne vom bucura împreună de biodiversitatea din Parcul Natural Văcărești din București. Evenimente similare vor avea loc în Parcul Detunata din Cluj-Napoca și în Pădurea Ciric din Iași.

„Suntem tare bucuroși că anul acesta putem să organizăm din nou Ziua Păsărilor cu public. În cei doi ani de pandemie am organizat evenimentul doar online, însă ne-au lipsit întâlnirile cu oamenii și bucuria descoperirii înaripatelor împreună cu ei. Anul acesta se împlinesc 29 de ani de când sărbătorim Ziua Păsărilor și ne întâlnim cu oamenii în natură. Ne dorim să creștem o comunitate puternică a oamenilor care iubesc natura, să ajungem la cât mai mulți copii și să formăm noi generații cu dragoste de natură. Dacă vom cunoaște natura, atunci cu siguranță vom ști și cum să o protejăm. Așadar, printre activitățile pe care le-am pregătit pentru această zi specială se numără atelierul de construit cuiburi artificiale, vom povesti despre cum poți ajuta păsările și ce să faci dacă găsești un pui de pasăre, vom descoperi împreună cu cei mici ce se află în interiorul unui cuib artificial și cine îl mai folosește, vom vorbi de arii naturale urbane și de ce avem nevoie de ele. Avem pregătit și un traseu ghidat, iar în puncte bine stabilite colegii și voluntarii SOR vor fi pregătiți cu cele mai interesante informații despre păsări și biodiversitate. O noutate pentru acest an este organizarea unui treasure hunt pe un traseu care va avea peste 40 de „comori” de descoperit”, a declarat directorul executiv al SOR, Dan Hulea.

Este deja o tradiție pentru SOR să organizeze Ziua Păsărilor în Parcul Natural Văcărești, unul dintre cele mai bune locuri de „birdwatching” din București. Locul de întâlnire va fi chiar în mijlocul parcului, lângă cabana rangerilor, de pe cărarea principală. Aici sunt organizate atelierele, de aici se pleacă în turul de birdwatching și cel de treasure hunt. Participarea la eveniment și la activități este gratuită. Evenimentul va începe la ora 10:00 și, timp de trei ore, ne vom bucura împreună de biodiversitatea din acest parc numit și Delta Văcărești.

Programul complet: 10:00 – 13:00 din București

 1. Treasure hunt pe un traseu care va avea peste 40 de „comori” de descoperit
 2. Birdwatching pe un traseu în care vor fi puncte fixe de ghidaj
 3. Ateliere de educație pentru natură susținute de echipa SOR și de partenerii noștri: Asociația Parcul Natural Văcărești, Fundația Visul Luanei și FORONA – Organizația Fotografilor de Natură din România.
 • Atelier „Cuiburi de poveste” – povești despre scorburi artificiale – SOR
 • Atelier „Ucenicul păsărar” – atelier de bricolat cuiburi artificiale – SOR
 • Atelier ,,Nu mă lua (de)acasă” & „Ține-ți pisica în casă” – povești educative despre animale sălbatice „salvate” / transformate în animale de casă și despre impactul pisicilor și câinilor asupra faunei din localități – Fundația Visul Luanei
 • Atelier ,,Locul animalului de casă nu e în natură” – despre specii exotice eliberate în natură: țestoase și alte reptile, pești etc. – Fundația Visul Luanei
 • Atelier „Arii Naturale Urbane” – Asociația Parcul Natural Văcărești
 • Balta Micului Naturalist – povești despre amfibienii din Delta Văcărești – Asociația Parcul Natural Văcărești
 • Atelier „Respect pentru natură” – etica în fotografia de natură – FORONA – Organizația Fotografilor de Natură din România

La Cluj-Napoca vă așteptăm între orele 10.00 și 14.00 în Parcul Detunata din cartierul Gheorgheni. Vom încerca să împrietenim oamenii cu păsările locului prin:

 • Ateliere pentru copii
 • Mici tururi ghidate în perimetrul parcului

Vom avea un eveniment cu comunitatea, pentru comunitate. Împreună sperăm să adunăm fondurile necesare pentru a readuce în parc un panou cu păsări iubit și cerut de localnici, care a cedat în 2021.

În Iași veți putea descoperi păsările din Pădurea Ciric participând la tururile ghidate alături de membrii SOR, începând cu ora 10.00.

Dacă ți-a plăcut, distribuie