Share

MidWinter 2016

Ca de obicei, în prima lună a anului are loc tradiționala ”Numărăîoare de Iarnă a Păsărilor Acvatice” (Midwinter Count), sub coordonarea Wetlands Internațional.

În acest an, perioada recomandată este 15 – 17 ianuarie (cu un maxim admis între 11 și 20 ianuarie). Anul acesta, 2016, se împlinesc 50 de ani de la lansarea programului, iar recensământul se desfasoara sub sloganul „IWC50: Let’s make it count”.

În România, schema este coordonată de SOR și implementată în parteneriat cu Asociația Grupul Milvus.

Față de anii precedenți, programul aduce trei noutăți.

În primul rând, s-a încercat o standardizare a locațiilor de unde se colectează datele. Acest lucru este foarte important când încercăm compararea multianuală a datelor. De aceea, fiecare persoană care dorește să participe este rugată să contacteze coordonatorul (Cristi Domșa – cristi.domsa@sor.ro), pentru a specifica locațiile ce vor fi vizitate și pentru a fi verificată localizarea exactă și întinderea suprafeței monitorizate. După contactarea coordonatorului, observatorul va fi primi de la acesta locația standardizată în care urmează să efectueze numărătorile.

În al doilea rând, observatorii sunt rugați să facă numărători totale și liste complete de specii. Dacă este vizitat un anumit bazin acvatic (un lac sau un sector standard de râu) observatorul este rugat să acopere vizual complet suprafața și să facă lista completă a speciilor observate (specii de apă conform metodologiei, dar și restul speciilor de păsări observate).

În al treilea rând, Wetlands International (Duck Specialist Group) întreprinde un studiu asupra structurii populaționale la specia Aythya ferina (rața cu cap castaniu). Observatorii sunt rugați, ca în cazul acestei specii, să furnizeze observațiile separate pe sexe (masculi + femele).

Atașat aveți și o scurtă metodologie de lucru pentru desfășurarea corectă a numărătorilor. Vă rugăm să citiți documentul cu atenție.

Dacă aveți orice fel de intrebări, vă stăm la dispoziție pentru clarificări. Vă dorim observații cât mai mai multe și vreme prielnică!

Dacă ți-a plăcut, distribuie