Share

Midwinter 2018

Este din nou luna ianuarie și în prima lună a anului are loc ,,Numărătoarea de Iarnă a Păsărilor Acvatice” (Midwinter Count), sub coordonarea Wetlands Internațional.

2018 va debuta, așadar, cu această activitate de teren deja tradițională, la care pot participa toți cei interesați, care au experiență în recunoașterea păsărilor acvatice. Anul acesta, perioada recomandată este weekend-ul 13 – 14 ianuarie (cu un maxim admis între 10 și 21 ianuarie).

În România, schema este coordonată de SOR și implementată în parteneriat cu Asociația Grupul Milvus.

Pentru colectarea datelor vă rugăm să folosiți formularele standard, cele în format tabelar (Excel), care sunt ușor de completat și de trimis prin e-mail (cristi.domsa at sor.ro).

Vă rugăm să completați toate rubricile din antetul formularului și să păstrați design-ul formularului nemodificat. Dacă nu aveți formularele din anii precedenți, pot fi descărcate de aici, sau cerute coordonatorilor. Pentru fiecare locație vizitată se va completa un formular separat.

Pentru uniformizarea informației și relevanța analizelor de tendință, s-a făcut o standardizare a locațiilor de unde se colectează datele. Acest lucru este foarte important când încercăm compararea multianuală a datelor.

De aceea, fiecare persoană care dorește să participe, este rugată să contacteze coordonatorul (Cristi Domșa, cristi.domsa@sor.ro), pentru a specifica locațiile ce vor fi vizitate și pentru a fi verificată localizarea exactă și întinderea suprafeței monitorizate.

Observatorii sunt rugați să facă numărători totale și liste complete de specii. Dacă este vizitat un anumit bazin acvatic (un lac sau un sector standard de râu) observatorul este rugat să acopere vizual complet suprafața și să facă lista completă a speciilor observate (specii de apă conform metodologiei, dar și restul speciilor de păsări observate).

Dacă aveți orice fel de întrebări, vă stăm la dispoziție pentru clarificări. Spre deosebire de anii trecuți, foarte puține bazine acvatice sunt înghețate, așa că vă dorim observații cât mai numeroase și vreme frumoasă!

Dacă ți-a plăcut, distribuie