ȘTIRI PROIECT Restore Nature
Natura din nou pe masa autorităților europene
29 noiembrie 2023
În iunie și iulie v-am atras atenția asupra unui proces legislativ european important pentru NATURĂ, mai exact Legea pentru Refacerea Naturii, concepută inițial pentru a implementa măsuri care vizează restaurarea a minimum 20% din ecosistemele naturale ale UE până în 2030.
De la propunerea inițială a Comisiei Europene (din iunie 2022) și până la versiunea votată de Parlamentul European (în iulie 2023) documentul a suferit modificări care i-au slăbit puterea de a avea un impact semnificativ în refacerea ecosistemelor degradate. Această versiune a fost din nou supusă unui proces de negociere interinstituțională tripartită (Parlament, Comisie, Consiliu), în urma căruia s-a ajuns la un acord provizoriu, care îmbunătățește parțial propunerea legislativă prin cel puțin trei elemente esențiale:
- eliminarea limitării obligației de restaurare a ecosistemelor din interiorul siturilor Natura 2000, dar cu suficiente lacune care în final ar putea duce la reducerea suprafeței totale restaurate;
- reincluderea cerințelor concrete pentru creșterea elementelor naturale de pe terenurile agricole;
- reintroducerea obligativității de refacere a turbăriilor.
Acest acord va fi supus aprobării Comitetului Reprezentanților Permanenți ai guvernelor Statelor Membre în 22 noiembrie.
Coaliția Natura 2000, din care organizația noastră face parte, a trimis în 21 noiembrie o scrisoare către Ministerul Mediului și către Reprezentantele Permanente ale României pe lângă UE, în care a fost subliniată importanța ca țara noastră să susțină (în continuare) această formă a Legii pentru Refacerea Naturii. Documentul poate fi consultat aici.
Versiunea finală a acordului ,votată în 22 noiembrie, poate fi consultată aici.
Comisia pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară (ENVI) a Parlamentului European a votat în favoarea Legii pentru Refacerea Naturii, cu o majoritate, de data aceasta, covârșitoare, 53 voturi pentru și 28 împotrivă. 🎉
Singurul pas care lipsește pentru ca Legea să devină realitate este votul final din plenul Parlamentului European, care se preconizează că va avea loc la începutul anului 2024. Pentru a încheia procesul legislativ, Consiliul va trebui, de asemenea, să dea o ultimă aprobare oficială, care, având în vedere că textul a primit deja undă verde din partea statelor membre UE săptămâna trecută, va fi o formalitate.
„Este încurajator să vedem cum a crescut sprijinul pentru lege de când a fost încheiat un acord; Comisia pentru mediu și-a arătat acum angajamentul clar ca această lege să între în vigoare înainte de următoarele alegeri europene. Cu toate acestea, este încă dezamăgitor să vedem că unii deputați europeni nu sunt dispuși să protejeze Europa și cetățenii săi de impactul devastator al schimbărilor climatice și al pierderii biodiversității. Acum revine plenului Parlamentului să urmeze exemplul și să voteze „da” pentru Legea pentru Refacerii Naturii”, a declarat, în numele coaliției ONG-urilor care susțin această lege, Anouk Puymartin,, Policy Manager la BirdLife ECA.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.