Share

Olimpicii SOR

Avem și noi olimpicii noștri. Și ne mândrim cu ei. Olimpiada Speciilor, competiție online care provoacă elevii din Școlile Prietenoase cu Natura să cunoască foarte bine speciile de păsări de la noi, dar și alte animale, precum și plante din flora spontană, a avut în acest an un număr record de participanți: 6.227 elevi au rezolvat testele la nivelul județean, din care 2.162 au trecut mai departe în etapa regională, iar după această etapă 1.401 elevi au fost admiși în etapa națională.

Olimpiada speciilor se desfășoară în mai multe etape de-a lungul anului școlar și, deși este online, pe platforma quiz.ro, concursul este un foarte bun antrenament pentru observațiile din teren pe care copiii le pot face ori de câte ori sunt în natură – în curtea școlii, în grădina casei, prin parcuri, în excursii și în vacanțe. Vietățile sunt adesea în mișcare, se ascund imediat în vegetație sau în galerii, păsările se depărtează rapid în zbor, se ascund în scorburi, iar unele plante pot fi văzute în floare doar pentru o scurtă perioadă de timp, de aceea e bine să ,,ai ochiul format” pentru a le putea identifica în timp util. 

Este un concurs atractiv pentru elevi și în fiecare an ne bucurăm pentru dedicația cu care elevil și dascăli deopotrivă se implică în această competiție a cunoașterii naturii. Anul acesta, de exemplu, profesoarele de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Cristal Cristal din Oradea, alături de părinți, s-au străduit să pregătească cât mai bine copiii cu dizabilități vizuale grave și nevăzători pentru Olimpiada Păsărilor. Potrivit acestora, copiii au asimilat cu plăcere informațiile, tabla inteligentă fiindu-le de mare ajutor în a face mai accesibile imaginile.

În etapa națională au participat reprezentanți din fiecare regiune, 37 de județe și 254 școli.

În etapa națională au participat reprezentanți din fiecare regiune, 37 de județe și 254 școli.

Top 5 școli cu cei mai mulți participanți în etapa națională:

Școala Gimnazială „Petőfi Sándor” localitatea Miercurea Ciuc: 60 elevi

Colegiul Național de Agricultură și Economie, Localitatea Tecuci:  47 elevi

Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa:  40 elevi

Școala Gimnazială „Dora Dalles” Bucșani: 38 elevi

Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” Tîrgu Mureș: 33 elevi

În cele trei cicluri de predare (clasele I-IV, clasele V-VIII, clasele IX-XII) 538 de elevi au primit nota 10, cei 15 premianți fiind aleși în funcție de timpul în care au rezolvat testele.

Premiile au fost pregătite și au plecat deja către olimpicii noștri. Anul acesta, din fondurile obținute prin redirecționarea către SOR a 3,5% din impozitul pe venitul din  2022 am acordat premii și pentru școlile în care învață acești elevi. O dată cu premiile și diplomele pentru elevi olimpici, pe drum către fiecare școală sunt și două cuiburi artificiale pentru păsările cântătoare. Cuiburile sunt o răsplată binemeritată pentru strădania elevilor și dascălilor și totodată o încurajare pentru a continua misiunea pe care cu drag și-au asumat-o, de a face din școala lor o Școală Prietenoasă cu Natura.

Dragi elevi, dragi dascăli, vă felicităm pentru rezultate. Suntem convinși că tot ce ați învățat și practicat în ediția din acest an a proiectului Școli Prietenoase cu Natura reprezintă o experiență valoroasă și chiar și în vacanță, voi, copiii veți continua să ocrotiți plantele și animalele ori de câte ori veți petrece timp în natură.

Dacă ți-a plăcut, distribuie