Share

Oltenii, dezbaterile și codalbul

Tur de forță pentru echipa de proiect SOR și WWF România care lucrează în cadrul proiectului european „Elaborarea Planului de Management al sitului Natura 2000 Blahnița-Mehedinți”. În doar două zile au fost organizate patru dezbateri cu autorități locale, investitori și proprietari de terenuri din zona naturală protejată.

Prima dintre ele a avut loc la Hinova, localitatea cea mai apropiată de Drobeta-Turnu Severin, drept urmare și localitatea unde prezența a fost cea mai numeroasă. „Mare parte dintre factorii interesați de Planul de Management au sediul în Drobeta-Turnu Severin, deci era normal să avem o prezența mult mai numeroasă aici. Mă bucur că au venit și că am putut să le prezentăm măsurile de conservare din punctul nostru de vedere, cu ajutorul specialiștilor care le-au redactat. Cred că am avut parte de reacții pozitive și în curând vom putea reveni aici pentru noi discuții”, a spus Mihai Avedic, managerul proiectului. 

Înghesuiți

În Primăria din Hinova încăperile nu sunt tocmai sălile de conferințe de la hotelurile de cinci stele, dar nu a contat. Investitorii și reprezentanții autorităților stăteau unii lângă alții, cu cafelele înghesuite printre foi printate, mape, carnețele, agende și pixuri. Se auzea o singură voce – cea a specialistului de la SOR care prezența măsurile de conservare. Rând pe rând au vorbit Mihai Avedic, Matiș Attilla, Csaba Vizauer și Krisztina Havadtoi. Investitorii cei mai numeroși erau cei care au balastiere în zonă, cei care știu că măsurile de conservare din această zonă sunt extrem de importante pentru viitoarele lor activități. S-a discutat la masa de dezbateri, dar nu a fost de ajuns. S-a vorbit și pe holurile Primăriei Hinova, și pe băncuțele din față. Și tot nu a fost de ajuns. Urmează încă două runde de dezbateri, la care măsurile de conservare vor fi întoarse pe toate părțile. 

Încinsă Oltenie

Dar nu s-a încheiat totul la Hinova. Au urmat deplasări la Izvoarele, la Gogosu și Devesel, sate în care specialiștii SOR au discutat din nou cu reprezentanți ai primăriilor din această zonă. Partea grea nu a fost cea de discuții, ci drumul până acolo. Aerul condiționat din mașini abia mai făcea față: în Mehedinți se înregistrau cele mai înalte temperaturi din țară în acea perioadă. Asfaltul era încins, iar mașinile cu peste o tonă lăsau urme în carosabil. Dar drumul prin satele din Oltenia nu a fost unul tocmai neplăcut: era plin de păsări: de la vrăbii la dumbrăvence, prigorii și fazani. Șoseaua încinsă era un adevărat magnet pentru țestoase, șopârle, șerpi și popândăi. Surpriza cea mai mare a venit la finalul ultimei zile. Când toate materialele fuseseră distribuite, când ultima dezbatere se încheiase și echipa SOR se pregătea de plecare, un exemplar de codalb a ținut să se prezinte la numai 100 de metri distanță de mașini. Plecarea a fost amânată până când fiecare membru al echipei studiase pasărea prin binoclu. 

În cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al sitului Natura 2000 Blahnița-Mehedinți” vor mai avea loc încă două runde de dezbatere a măsurilor de conservare.  

Fotografii realizate de Casaba Vizauer

Dacă ți-a plăcut, distribuie