Share

Panouri informative la Lacul Strachina

La finalul lunii februarie au fost amplasate cele trei panouri informative din situl Natură 2000 Lacul Strachina. În acest sit, SOR este custode și implementează proiectul “Elaborarea planului de management al ariei de protecție specială avifaunistica Lacul Strachina”

A fost o zi de primăvară tipică, mohorâtă, cu un vânt care încă pătrunde rece prin haine. Nici vorba de imaginea clasică a zilei însorite în care se aud păsările ciripind și gâzele foindu-se prin iarbă. Treptat, soarele a încercat să iasă din nori, dar timid. Orice încercare a sa era imediat umbrită, iar când dispărea în nori, se așternea iar întunericul. De la prima oră, un grup de muncitori lucra deja pentru instalarea panourilor. Se săpau gropile, se asamblau panourile. Primul panou fixat a fost cel din apropiere de localitatea Ograda. Pământul era tare, înghețat, dar târnăcopul a mușcat din el.

Marginile gropii au fost întărite, apoi au fost fixați stâlpii, iar gropile au fost acoperite cu beton. Mixtură de ciment, pietriș și nisip nu se usucă tocmai imediat în condițiile meteo din luna februarie, astfel încât echipa de lucrători a fixat panourile și cu cordelină, să nu se miște stâlpii din beton. Operațiunea s-a repetat de încă două ori, la celelalte două panouri informative realizate în cadrul proiectului, panouri care au fost amplasate lângă localitățile Valea Ciorii și Murgeanca.

De altfel, toate cele trei panouri sunt amplasate în cele mai frecventate intrări din sit, astfel încât informațiile să fie accesibile pentru toate persoanele care ajung în zona. Fiecare dintre panouri are o harta a sitului Natură 2000, cu indicația specifică a punctului în care este amplasat, ca turiștii să știe exact unde se află în sit. Tot pe panou sunt informații despre trei dintre speciile de păsări importante pentru sit: gâsca cu gât roșu, țigănușul și piciorongul, dar și lista activităților interzise în această arie naturală protejată.

Încă de la asamblarea panourilor, localnicii se apropiau de echipa de lucrători. Mai timizi la început, s-au uitat doar. Apoi au mai făcut câțiva pași, au salutat și au întrebat ce se întâmplă. După ce au aflat, au citit informațiile de pe panou și timp de câteva ore, panourile au fost vedetele micuțelor localități.

Dacă ți-a plăcut, distribuie