Share

Parteneriate solide pentru Lacul Beibugeac

Ultima rundă de consultări cu factorii interesați din cadrul proiectului „Elaborarea Planului de Management al Ariei de Protecție Specială Avifaunistica ROSPA0052 Lacul Beibugeac” a avut loc la final de luna aprilie.

A fost vorba despre o dezbatere publică în cadrul căreia toți cei implicați să își spună punctul de vedere asupra măsurilor de conservare care vor fi prevăzute în cadrul Planului de Management, o adevărată constituție pentru aria naturală protejată.

Au fost prezenți reprezentanți ai celor mai importante instituții din zona, de la Agenția pentru Protecția Mediului Tulcea la ARBDD și președintele AJVPS Tulcea. Vânătorii și-au reafirmat intenția de a instaura o zonă de liniște în jurul Lacului Beibugeac, zona de care vor beneficia din plin gâștele cu gât roșu (Branta ruficollis) care aleg să se hrănească pe câmpurile din apropierea lacului.

Fiecare dintre cele mai importante măsuri de conservare a fost apoi discutată cu experții SOR implicați în proiect, fiecare detaliu a fost revizuit. Au trecut mai mult de două ore până când au fost trecute toate în revista – de la amenajarea unei noi insule pe care să cuibărească păsările în siguranță și până la amplasarea de adăposturi pentru puii păsărilor care cuibăresc pe sol.

Ceea ce ar fi părut la prima vedere că o întâlnire plictisioare a devenit un brainstorming, un forum în care s-au exprimat idei pentru dezvoltarea ulterioară a sitului Natură 2000. Fiecare dintre cei prezenți a oferit sfaturi și experiență dobândită în lucrul pentru mediu. Toate au fost notate de staff-ul proiectului și nu trebuie să mire pe nimeni dacă aceste simple propuneri vor fi puse în practică.

Dacă ți-a plăcut, distribuie