Știri
Pelicanii creți din România, la control
29 aprilie 2020
Prima activitate de monitorizare din 2020 a efectivelor cuibăritoare de pelicani creți din România a avut loc, începând cu sfârșitul lunii martie, pe Lacul Tașaul și în Delta Dunării, respectiv în zona lagunară. Monitorizarea este coordonată de Societatea Ornitologică Română, parteneră în cadrul proiectului pan-european „Pelican way of LIFE”.
Specie simbol pentru Delta Dunării, pelicanul creț (Pelecanus crispus) este clasificat drept „aproape amenințat” (Near Threatened) pe Lista Roșie a IUCN. Monitorizarea acestor păsări pe termen lung este vitală pentru a observa tendințele și dinamica populației speciei, potențialele schimbări, dar și pentru conturarea unor activități necesare conservării și protecției păsărilor. În plus, toate aceste informații sunt foarte importante și pentru autoritățile care implementează politici în domeniul pisciculturii.
În cadrul acestui proces, survolările sunt urmate de analizarea fotografiilor aeriene realizate în timpul observațiilor de către biologii SOR, pentru ca la finalul sezonului să se facă o estimare a numărului de perechi de pelicani creți care cuibăresc în România.
Populația de pelicani creți, stabilă pentru moment
Conform monitorizărilor din ultimii ani, coloniile de pelicani creți sunt stabile, iar, dacă toate condițiile rămân favorabile, păsările vor putea folosi aceste locuri de cuibărit mai multe decenii. În Deltă, cele 4 colonii în care cuibăresc pelicanii creți sunt instalate pe lacuri și ghioluri inaccesibile.
„Populația cuibăritoare anuală, mai exact numărul de perechi poate fluctua destul de mult de la un an la altul, fluctuație influențată de mai mulți factori, printre care o parte sunt naturali. Per ansamblu, pe baza informațiilor provenite din monitorizarea pe termen lung, putem spune că în ultimele două decenii, cu toate aceste fluctuații multianuale, populația este pentru moment stabilă și înregistrează o creștere ușoară, treptată”, a spus coordonatorul din partea SOR a activităților din cadrul proiectului „Pelican way of LIFE” , biologul Sebastian Bugariu.
Ca particularitate, în ultimii ani, păsările au început să folosească și alte lacuri din vecinătatea zonelor cunoscute. Acesta este și cazul unei colonii din nordul Deltei. În plus, acum doi ani, biologii SOR au descoperit un areal nou de cuibărire la sud de brațul Sulina, unde anul trecut a cuibărit un număr semnificativ de perechi.
Amenințări la adresa speciei
Pentru a cuibări, pelicanul creț are nevoie de liniște și de acces la lacuri cu resurse de hrană suficiente. Specialiștii avertizează că o prezență umană constantă ar limita foarte mult opțiunile de cuibărit. Pierderea habitatelor a fost, de altfel, principala cauză pentru declinul acestei specii, dar nu singura. Distrugerea coloniilor de către pescari, deranjul intenționat sau neintenționat al coloniilor cuibăritoare și, mai recent, coliziunea cu firele de electricitate sunt alte cauze care au dus în timp la reducerea numărului de pelicani.
„O practică frecvent întâlnită, amplificată în ultimii ani de secetă, și o amenințare la adresa speciei este arderea stufului în Deltă în lunile de primăvară de către localnici. Au fost situații în care flăcările au ajuns până la lacurile și la plaurii pe care sunt instalate coloniile. Este o practică deosebit de distructivă, uneori din cauza vântului puternic incendiile afectează suprafețe uriașe de stuf, de mii de hectare, cu efecte devastatoare pentru toate speciile care trăiesc în acest habitat. Credem că prin acțiuni de educare și informare am putea schimba în timp mentalitatea cu privire la această practică, care este atât dăunătoare, cât și ilegală”, a mai precizat biologul SOR Sebastian Bugariu.
Echiparea cu transmițătoare satelitare a pelicanilor creți și inelarea juvenililor
În România, în cadrul proiectului „Pelican way of LIFE”, Societatea Ornitologică Română își concentrează activitatea în special pe monitorizare și cercetare, respectiv evaluarea amenințărilor la adresa pelicanilor creți și implementarea unor acțiuni de conservare. Pe perioada proiectului vor fi studiate în detaliu deplasările păsărilor, utilizarea diferitelor zone din areal pe parcursul anului, precum și o serie de informații care țin de biologia și ecologia speciei. Urmează ca specialiștii SOR să ineleze juvenili cu inele colorate și să echipeze câteva păsări cu emițătoare satelitare pentru a urmări deplasările pelicanilor creți în timp real.
Un alt aspect foarte important este evaluarea impactului liniilor electrice în zonele aflate în arealul de răspândire a acestei specii în România și în special de-a lungul Dunării și în câteva zona din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Această evaluare este foarte importantă deoarece se crede că mortalitatea provocată din cauza coliziunii cu rețeaua electrică, în condiții de vizibilitate redusă, poate fi seminificativă în anumite zone. Astfel, pe baza datelor obținute și cu sprijinul companiei de distribuție a energiei electrice, se vor amplasa dispozitive de semnalizare vizuală pe linii, acolo unde este necesar, pentru a le face vizibile pentru păsările aflate în zbor. Suplimentar, pentru a avea o imagine reală a modului în care sunt percepute păsările ihtiofage și a nivelului de informare a factorilor interesați, SOR va realiza un studiu pe bază de chestionare, ce urmează să fie implementat în mai multe țări din cadrul programului. Activitățile din Deltă vor fi implementate cu ajutorul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a cărei susținere este foarte importantă.
Proiectul „Pelican way of LIFE” este unul regional și implică mai multe țări învecinate (Grecia, Bulgaria, România, Ucraina). Acțiunile care urmează să fie implementate în aceste țări vor fi similare, iar în plus, în unele din acestea vor fi amplasate și platforme pentru cuibărit.
Societatea Ornitologică Română nu este la primul proiect de conservare a acestei specii. În urmă cu aproape 15 ani un proiect similar a fost implementat în parteneriat cu ARBDD și Royal Society for the Protection of Birds din Marea Britanie (RSPB), iar de atunci biologii SOR evaluează constant efectivele cuibăritoare de pelicani din România.
Uite barza! – live stream cuib
Arhive
Newsletter
Noutati
Pactul Verde european nu a fost deraiat, dar Parlamentul European a votat o Lege pentru Refacerea Naturii slăbită
Victoria de astăzi a NATURII a avut un cost foarte mare - pentru a ajunge la un compromis, parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.
Proiecte
Uite Barza!
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Primul pas pentru a le ajutaeste de să știm câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor. Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România. Aplicația este simplă, dar acuratețea datelor este esențială.