Share

Punctul de vedere al SOR privind modificarea statutului cormoranului mare în Legea Vânătorii

Camera Deputaților a adoptat marți, 23 mai 2023, o modificare la Legea vânătorii care permite vânarea cormoranilor mari pe tot parcursul anului. Vânarea unei specii pe tot timpul anului reprezintă o încălcare a legislației europene și naționale de mediu și pune țara în pericolul declanșării unei proceduri de infringement care va afecta toată activitatea cinegetică.

În acest sens subliniem că:

–  Specia nu este pe anexa 2 a Directivei Păsări, care enumeră speciile de interes cinegetic. Prin urmare, nu se impune sub nicio formă includerea ei în Legea vânătorii

–  Pentru speciile care produc daune se pot face derogări, nu este necesară modificarea Legii vânătorii

– Pentru derogare sunt necesare studii publicate care să estimeze pagubele produse (nu doar afirmații generale și nici articole de presă sau reportaje nefundamentate) și studii care să indice că prin aplicarea derogărilor specia nu este pusă în pericol. Aceste tipuri de studii nu au fost prezentate pentru a justifica necesitatea modificării legislației în vigoare. Societatea Ornitologică Română nu susține că specia nu produce pagube, însă modificarea legislației privind vânătoarea și aducerea acesteia în contradicție cu alte legi naționale și europene conduce la confuzie și la neaplicarea atât a Legii vânătorii, cât și a celorlalte legi.

–  Pentru a se asigura supraviețuirea speciei aceasta nu se poate vâna tot timpul anului. Directiva Păsări interzice acest lucru și prin art. 5 și prin art. 7 (care în plus extinde interdicția și pe perioada migrației prenupțiale). Ignorarea acestor prevederi legislative duce vânătoarea în sfera riscului declanșării procedurii de infringement care se va răsfrânge asupra activității de vânătoare și nu asupra activității piscicole care reclamă pagubele produse. România a mai fost în risc de infringement pe Legea vânătorii, într-o perioadă când a fost permisă vânarea  cocoșului de munte în perioada de reproducere. Atunci infringementul a fost evitat prin scoaterea perioadei de vânătoare pentru specia în cauză. Și în acest caz, modificarea Legii vânătorii s-a făcut fără dezbateri și fără solicitarea  opiniei experților în domeniu. 

Prin urmare SOR îi solicită președintelui României, Klaus Iohannis, să nu promulge actul de modificare a Legii vânătorii.

Dacă ți-a plăcut, distribuie