Share

Revin hrănitorile în București

Societatea Ornitologică Română a reluat programul de protejare a păsărilor sălbatice din București și a reinstalat cele 30 de hrănitori pentru sezonul rece.

Proiectul „Bucureștiul Prinde Aripi” a demarat în ianuarie 2016 și a ajuns deja la a doua iarnă în care păsările sunt ajutate de ornitologi. Mai mult, în parcuri au fost amplasate 100 de cuiburi artificiale pentru păsări cântătoare și 9 panouri informative.

„Avem 30 de hrănitori amplasate în marile parcuri din București. Sunt și noutăți față de anul trecut. Am învățat din greșeli și știm care sunt parcurile cu populații mai mari de păsări, știm acum unde este nevoie de hrană și unde nu. Am desființat hrănitorile din parcurile Unirii, Izvor, Circului, Floreasca și am amplasat mai multe în parcurile Cișmigiu, Tineretului, Carol, Herăstrău, Alexandru Ioan Cuza și Titan. Rămânem fideli și locațiilor din Bordei și Kiseleff și dorim să le mulțumim celor care administrează aceste parcuri pentru înțelegerea dovedită față de acest program”, a spus Valentin Marin, managerul proiectului „Bucureștiul Prinde Aripi”. Parcurile în care se află hrănitorile sunt administrate de ALPAB, respectiv primăriile sectoarelor 1 și 3.

În urma acestui proiect – păsările găsesc în hrănitori semințe de floarea soarelui, ideale pentru ele pe timp de iarnă (fără hrană, într-o noapte geroasă, un pițigoi albastru pierde și 33% din masa corporală). Găsesc adăpost de frig în cele 100 de cuiburi care au fost amplasate în primăvară de SOR (un cuib artificial din lemn, cu materialul strâns peste an, poate avea o temperatură cu 10 grade mai mare decât cea de afară). Parcurile din proiect sunt acum veritabile refugii pentru păsări, dar le oferă și scurte lecții de biologie oamenilor. Cei care nu cunosc păsările le pot vedea și identifica direct pe panourile informative din parcuri. Speciile cel mai des întâlnite sunt aici sub formă de desene, cu informații despre fiecare.

„Noi am gândit acest proiect și ca pe o lecție pentru cei mici. Bucureștenii își pot duce acum copiii în parcuri, în apropiere de hrănitori, să vadă păsările – de la pițigoi mari la pițigoi albaștri, botgroși, scatii și florinți. Dacă nu au un determinator să le poată identifica, atunci e de ajuns să meargă la panourile de la intrarea din parcuri. Totodată, aceste hrănitori sunt locuri de atracție pentru fotografii de natură, care au ocazia să surprindă cadre spectaculoase cu specii așa-zis comune ”, a adăugat Valentin Marin.

Nu doar păsările autohtone au găsit hrănitorile SOR, ci și … papagalii. În Parcul Tineretului există de câțiva ani o mică populație de papagali Micul Alexandru, iar aceștia vin și se hrănesc alături de cinteze, pițigoi și vrăbii.

Proiectul SOR este realizat din fonduri proprii și beneficiază de munca a 20 de voluntari care au amplasat cuiburi, hrănitori și care alimentează regulat hrănitorile. Nu se folosesc decât semințe crude de floarea soarelui, fără pâine sau mâncare gătită care le dăunează păsărilor sălbatice.

Dacă ți-a plăcut, distribuie