Share

Sâmbovina

Cu frunze asemănătoare cu ale urzicii și o înfățișare deloc spectaculoasă, acest arbore foios, provenit de pe continentul nord american și-a făcut loc ușor – ușor în parcurile și spațiile verzi din orașe ca arbore de stradă sau în amenajări peisagistice datorită rezistenței sale în condițiile de mediu urbane.

Tolerează condiții diferite de mediu, poate fi plantat în plin soare sau parțial la umbră. Necesită puțină îngrijire, însă crește aproape oriunde și rapid.

Deși pare greu de crezut, sâmbovina Celtis occidentalis se înrudește cu cânepa și hameiul, făcând parte din aceeași familie, Cannabaceae, care conține peste 150 de specii de plante, cele mai multe din Genul Celtis.

De talie medie, sâmbovina poate atinge o înălțime de 20 de metri. Coroana sa în formă de dom înfrunzește dens, bogat, dar pe timpul iernii aspectul ei pare neîngrijit, cu multe ramuri subțiri și curbate. Arborele are o scoarța cenușie, netedă, care la maturitate devine brăzdată.

Frunzele sunt lanceolate, asimetrice, cu margini zimțate. Tari și aspre la pipăit, au partea inferioară acoperită de peri albi, rigizi. Primăvara și vara multe insecte sunt atrase de sâmbovină, frunzele sale hrănind larvele acestora. Toamna frunzișul devine galben.

Nu înflorește spectaculos, dar în primăvară merită să dăm un pic de atenție florilor sale. Mici, verzi la culoare, oarecum discrete, florile acestui arbore sunt polenizate de vânt. Înflorirea are loc în același timp în care frunzele încep să apară. Sâmbovina este o planta monoică – florile masculine și feminine se dezvoltă separat pe același copac, dar, uneori poate avea chiar și flori bisexuate!

Fructul este o drupă rotundă, asemănătoare boabelor de mazăre, care, pe măsură ce se coace, trece de la verde la maro închis la sfârșitul verii. Înăuntru său este o singură sămânță. Fructele de sâmbovină sunt foarte hrănitoare, bogate în calorii –  o excelentă sursă de hrană pentru multe specii de păsări, mai ales că boabele rămân pe ramuri câteva luni după căderea frunzelor.

 

Un articol de Mihaela Simion

Dacă ți-a plăcut, distribuie