Share

Stejari pentru berzele negre din Parcul Natural Comana

Peste 1.000 de stejari pedunculați au fost plantați în Parcul Natural Comana cu ajutorul a 120 de voluntari de la compania DB Schenker Global Business Services Bucharest. Acțiunea a fost organizată de Societatea Ornitologică Română (SOR), cu sprijinul RomSilva și a purtat titlul „We grow life@ DB Schenker GBS”.

Specia de arbori care a fost plantată, stejarul pedunculat (Quercus robur) este autohtonă și se regăsește în Parcul Natural Comana. La doar 500 de metri de locul plantării, există arbori bătrâni de peste 140 de ani, care adăpostesc inclusiv cuiburi de barză neagră (Ciconia nigra).

Spre deosebire de berzele albe, care cuibăresc pe stâlpi, aproape de sate, berzele negre sunt mult mai sfioase și preferă să cuibărească în păduri. Cuiburile sunt masive și sunt amplasate la bifurcația crengilor din copacii înalți și puternici. La ora actuală, populația cuibăritoare de berze negre din România este estimată la 800 de perechi.

Voluntarii de la compania DB Schenker Global Business Services Bucharest au început ziua de plantare cu o plimbare de birdwatching, pe un traseu agreat cu pădurarii din Parcul Natural Comana.

În doar 30 de minute, ghidați de specialiștii SOR au reușit să vadă mai multe specii care își au habitatul în acest perimetru – de la șoareci de câmp la căprioare și de la cinteze la ciocănitoarea neagră, cea mai mare specie de ciocănitoare din Europa și din România.

Turul de observare s-a finalizat cu o colectare de deșeuri de ambalaje abandonate de turiști pe trasele din pădure.

Cei 120 de angajați ai DB Schenker Global Business Services Bucharest au participat apoi la instructajul făcut de „oamenii în verde”, pădurarii și lucrătorii de la Ocolul Silvic Comana.

Angajații RomSilva au pregătit suprafața unde au fost plantați stejarii, iar zona a fost curațătă de lăstari, marcată și delimitată de restul pădurii.

În numai trei ore, echipa de voluntari și-a atins obiectivul propus, plantarea a 1.000 de stejari.

„Cred că aceste trei ore sunt extrem de importante. Știm cât de greu este să găsești cinci minute la un coleg uneori, iar când oamenii sunt dispuși să doneze și efort, dar și o parte din timpul lor, din viața lor, pentru o viitoare pădure – atunci este clar că au înțeles foarte bine ce înseamnă voluntariat.

Mă bucură totodată că prima lor experiență într-o astfel de acțiune nu s-a limitat doar la plantare, au avut ocazia să vadă pentru prima oară berze negre și alte specii de păsări ceva mai sfioase”, a spus Ovidiu Bufnilă, unul din organizatorii SOR.

“Obiectivul nostru pe termen lung este de a stimula un comportament responsabil privind protecția mediului. Ne dorim să facem parte dintr-o comunitate în care cu toții să împărtășim același simț al responsabilității sociale și să înțelegem necesitatea implicării în acțiuni comune care contribuie la îmbunătățire a calității vieții.

Astăzi am reușit atingerea unui obiectiv ambițios, am plantat peste 1000 de stejari într-un timp foarte scurt. Acest lucru ne încurajează să continuăm cu mai multe acțiuni similare în viitor”, a declarat Preslav Pavlov, Managing Director, DB Schenker Global Business Services Bucharest.

Dacă ți-a plăcut, distribuie