Share

Succes total al campaniei Alertă pentru Natură

Comisia Europeană a confirmat că Directivele Păsări și Habitate vor fi salvate în urma unei campanii record. „Acum, aplicați aceste legi”, spun ONG-urile care au organizat campania.

Președintele Juncker și Comisia Europeană au confirmat pe 7 decembrie că Directivele Păsări și Habitate vor fi menținute în aceeași formă, nu vor fi rescrise, nu vor fi slăbite. Se încheie astfel doi ani de incertitudine în ce privește viitorul celor două legi fundamentale pentru Natura europeană. De asemenea, Comisia a cerut și un plan de implementare mult mai energică a acestor Directive.

Este o victorie a celor peste jumătate de milion de oameni care le-au scris celor din Comisie să salveze aceste legi, în campania Alertă pentru Natură, campanie la care a participat și Societatea Ornitologică Română.

Cele două directive sunt legi fundamentale pentru protecția naturii europene. Asigură protecția a peste 1400 de specii amenințate și a peste un milion de kilometri pătrați de habitate naturale. Sunt legi foarte populare, sunt legi pe care le-au apărat cu ferocitate oameni de știință, public, oameni de afaceri, guverne naționale și europarlamentari.

ONG-urile care au pornit campania au primit cu bucurie vestea, dar au subliniat că o adevărată victorie pentru natură va fi atunci când cele două directive vor fi implementate așa cum trebuie, când vor fi atacate marile provocări, așa cum este pierderea naturii în fața agriculturii intensive.

Ariel Brunner, Senior Head of Policy la BirdLife Europe:
„Decizia Comisiei de a salva aceste două legi arată că vocea a peste 500.000 de cetățeni a fost foarte clară și s/a auzit bine de tot. Natura este o valoare cheie pentru societatea noastră. Este o victorie pentru idea de colaborarea europeană, pentru că Natura nu are granițe”.

Dan Hulea – director executiv Societatea Ornitologică Română / Birdlife România:
„Noi, cel de la SOR ținem să le mulțumim tuturor celor care au ales să semneze alături de noi această petiție și să spună răspicat că avem nevoie de legi pentru Natură. Este o victorie a lor, a oamenilor care iubesc mediul și care sunt dispuși să își rupă măcar puțin din timpul lor pentru a-l apăra”.

Dacă ți-a plăcut, distribuie