Share

Tabăra internațională Pelican Way of LIFE: pe urmele pelicanilor creți în Delta Dunării

Finalul lunii iunie i-a găsit pe o parte dintre colegii noștri într-o nouă aventură, mai exact în tabăra educațională pentru natură, care s-a desfășurat în Delta Dunării, în pitorescul sat pescăresc Sfântu Gheorghe. Tabăra a fost una internațională și la ea au participat copii și profesori din toate țările partenere proiectului Pelican Way of LIFE: România, Grecia, Bulgaria și Ucraina.

Locul de desfășurare a fost special ales, „acasă” la pelicanul creț. 😊 În Delta Dunării găsim peste trei sferturi din ornitofauna României. Așadar, dacă vrei să intri într-un paradis al păsărilor și să înveți despre ele, atunci aici este locul perfect.

Tabăra a reunit peste 50 de participanți din cele patru țări, copii și profesori, care au venit să afle care sunt amenințările cu care se confruntă pelicanul creț, dar și ce măsuri sunt necesare pentru a proteja specia și pe viitor.

Copiii au luat parte la ateliere interactive, au mers cu barca prin Deltă Dunării pe urmele păsărilor, au discutat despre degradarea habitatelor, cum ar fi dispariția zonelor umede sălbatice întinse, desecate pentru agricultură, dar și ce măsuri trebuie luate pentru a proteja acestă pasăre simbol a Deltei Dunării. Copiii s-au transformat în mici ambasadori ai naturii, prezentându-și cu mândrie la final de tabără propriile proiecte de protejare a pelicanului creț, în fața colegilor.

Atelierele au fost susținute de biologii din ong-urile partenere în proiect: Societatea Ornitologică Română, Rewilding Europe, Societatea Ornitologică ElenăSocietatea Bulgară pentru Protecția Păsărilor, Parcul Național Persina și Rewilding Ukraine.

Și normal… Nu am fost mereu serioși.🙃 Am avut și ateliere creative, care au adus culoare și momente de bucurie și relaxare în rândul copiilor. Cum era normal, s-au format și prietenii noi, iar copii și-au promis la despărțire că vor ține legătura până la următoarea reîntâlnire.

Proiectul „Pelican Way of LIFE” își propune să reducă amenințările cu care se confruntă pelicanul creț și să îmbunătățească condițiile de cuibărire pentru specie în cele 27 de situri din România, Bulgaria, Grecia și Ucraina.

La nivel global, pasărea este clasificată drept „aproape amenințată” (Near Threatened) pe Lista Roșie a IUCN, iar în România specia este „vulnerabilă”.

Dacă ți-a plăcut, distribuie