Share

Toți pentru berze!

• Din 25 iunie, SOR reia numărătoarea berzelor albe cu ajutorul aplicației Uite barza! • În acest an, toți distribuitorii de energie electrică vor beneficia de rezultatele obținute cu ajutorul aplicației • România are 5400 de cuiburi de barză albă

În 2019, toți distribuitorii de energie electrică din România se vor implica în protejarea berzelor albe, cu ajutorul aplicației de telefon mobil – „Uite barza!”. Proiectul de numărare a berzelor albe a început în urmă cu 2 ani, cu sprijinul companiilor Enel din România.

Din 2017, aplicația furnizează date despre numărul de berze care cuibăresc în România și asigură date vitale pentru protejarea acestor păsări. „Este prima noastră aplicație mobilă de citizen science și are un dublu scop. Aplicația ne ajută să facem inventarul cuiburilor de berze și să sporim gradul de protecție al acestei specii. Mă bucur că începând din anul acesta, datele preluate cu ajutorul aplicației ajung la toți distribuitorii de energie electrică din țară, pentru a pune astfel în siguranță berzele care cuibăresc în zonele de rețea electrică. Astfel, distribuitorii de energie electrică din grupurile Enel, E.ON, CEZ și Electrica vor  avea acces la informațiile înscrise de utilizatori la nivelul întregii țări, putând astfel să protejeze populația de berze albe.”, a declarat Ovidiu Bufnilă, coordonatorul echipei de comunicare de la Societatea Ornitologică Română. 

Din 2017, de când SOR a lansat aplicația, „Uite barza!” a avut peste 9.000 de utilizatori și a ajuns în 2018 pe locul al șaselea în Top 10 aplicații de călătorii. 

Cum se numără berzele

Orice persoană care are un smartphone poate descărca aplicația. Când ajunge la un cuib de barză, pornește funcția de localizare și aplicația, apoi completează câmpurile cerute – număr de păsări prezente, pe ce fel de construcție se află cuibul, dacă este sau un în pericol. Aplicația va cere o fotografie și va prelua coordonatele gps. Cuiburile sunt verificate, validate și apoi introduse în baza de date, cu un semnal de alarmă la cele care se află în pericol. Aceste informații sunt apoi trimise către distribuitorii de energie electrică, iar ei vor interveni pentru a amplasa cuiburi artificiale acolo unde cuibul se află în pericol de ardere sau poate afecta rețeaua. 

Numărătoarea de berze se realizează doar în perioada 25 iunie – 31 iulie. Berzele sunt numărate numai la cuib, iar puii sunt destul de mari în această perioadă pentru a fi observați ușor. Diferența dintre pui și păsările adulte este simplă – puii au ciocul negru, adulții au ciocul roșu. 

Combaterea incidentelor

Prima funcție a aplicației este cea de a număra berzele și cuiburile lor. A doua funcție a aplicației este cea de a semnala incidentele păsărilor de talie mare – electrocutări sau coliziuni care duc la creșterea mortalității. Cele mai multe astfel de incidente apar în migrație, când păsările fie se electrocutează, fie se izbesc de liniile de înaltă tensiune și mor. Aplicația permite preluarea datelor gps și realizarea unei fotografii cu fiecare incident. Acestea sunt introduse în baza de date a SOR, se realizează o hartă de senzitivitate, iar distribuitorii de energie electrică pot afla cu exactitate care sunt liniile unde este nevoie de teci izolatoare sau de balize, pentru a evita coliziunile și electrocutările. 

Rolul aplicației

9.352 de români au descărcat până acum aplicația „Uite barza” și au contribuit la numărarea populației de berze albe din România, în cei doi ani de când se desfășoară proiectul de numărare a berzelor albe, implementat de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel din România. În România, sunt până acum 5.400 de cuiburi de barză albă. Cele mai surprinzătoare semnalări au fost cele două cuiburi de barză care se regăsesc în București, primele de acest gen de până acum din Capitală. 

„Este clar că proiectele de citizen science funcționează foarte bine și în România. Mai ales dacă vorbim despre barza albă, probabil cea mai cunoscută specie de pasăre sălbatică de la noi”, a mai spus Ovidiu Bufnilă.

Extremele cuibăritului berzelor albe

Pe harta aplicației se observă foarte ușor că berzele albe cuibăresc în toată țara, mai puțin în zonele muntoase. Statistica furnizată de aplicația „Uite barza!” arată și care sunt extremele. Cuibul situat la cea mai mare altitudine este localizat în județul Cluj, la 1.154 de metri, iar cel aflat la cea mai joasă altitudine se află în comuna Sfântu Gheorghe din județul Tulcea.

Dintre cele înregistrate, cel mai nordic cuib este în localitatea Rădăuți-Prut din județul Botoșani, iar cel mai sudic se află la Zimnicea, în județul Teleorman. Cel mai vestic cuib este cel din Cenad, județul Timiș, iar cel mai estic se află în satul comuna Sfântu Gheorghe, în județul Tulcea. 

Soluțiile sunt supraînălțarea cuiburilor existente, cu ajutorul suporților metalici, izolarea liniilor și amplasarea de balize pentru a evita coliziunea păsărilor cu liniile electrice. Din 2010 şi până în prezent, companiile de distribuţie ale Enel în România au instalat pe stâlpii de electricitate aproape 700 de suporturi pentru cuiburile de barză şi peste 4.000 de teci electroizolante, pentru protejarea păsărilor şi reducerea întreruperilor cauzate de acestea.

Dacă ți-a plăcut, distribuie