Share

Uite Barza Live!

După aproape două săptămâni în care am așteptat cu speranță, dar și nerăbdare ca perechea berzei să revină la cuib din migrația de primăvară, astăzi, la 10:36 a aterizat. Masculul a întâmpinat-o cu clămpănit de cioc și fâlfâit de aripi, momentul revederii fiind marcat de cei doi parteneri, cum altfel, decât printr-un dans nupțial.

Berzele albe formează perechi începând de la vârsta de 3 sau 4 ani, când păsările ajung la maturitate, și rămân împreună toată viața. În fiecare an curtarea începe chiar din momentul revederii, întărind legătura dintre cei doi parteneri. Femela va depune 4 ouă, pe care le vor cloci ambii părinți, apoi dupa 33-34 de zile de incubație, puii vor ieși din găoace și după alte două luni își vor lua zborul. Această minunată poveste a unei perechi de berze o putem urmări cu toții live, prin proiectul Uite Barza!, realizat de SOR împreună cu ENEL România.

Dintre cuiburile monitorizate cu ajutorul aplicației Uite Barza! la recensământul din 2021, în cel situat în comuna Călugăreni din județul Giurgiu au fost observați trei pui zburători. Perechea de berze și-a construit cuibul într-un suport metalic amplasat pe stâlpul de electricitate de către o echipă a E-Distribuție Muntenia. Tot o echipă a aceleași companii de distribuție energie electrică împreună cu specialiștii SOR au instalat anul acesta sistemul de supraveghere video.

După o scurtă perioadă de test, în 23 aprilie vedeam împreună cu voi primele imagini prin streaming online și ne bucuram că la cuib a sosit prima barză.

Tehnologia modernă ne ajută să ne apropiem de natură și să o studiem din confortul caselor noastre, fără a o afecta în vreun fel. Tot cu ajutorul tehnologiei, dar și cu ajutorul vostru reușim să înregistrăm an de an date prin intermediul aplicației Uite Barza!, instrument esențial pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România și pentru dezvoltarea și implementarea de  măsuri de conservare dedicate berzelor albe.

Vă invităm să urmăriți familia de berze din Călugăreni până când vor pleca în următoarea migrație și să împărtășiți pe rețele de socializare întâmplările și experiențele voastre despre berze, folosind #uitebarza.

Și vă lansăm din nou invitația de a participa la recensământul cuiburilor de berze 2022. Când faceți planurile de vacanță, adăugați și ieșiri pe teren în perioada 25 iunie – 31 iulie la numărat de berze… pentru că berzele albe cuibăresc în toată țara (mai puțin la munte 😊).

Dacă ți-a plăcut, distribuie