Share

Vânarea mistreților și a prădătorilor poate extinde focarele de pestă porcină africană

Intensificarea vânătorii de mistreți și de prădători în România riscă să extindă focarele de pestă porcină africană (PPA). Aceste măsuri ale autorităților române vin în directă contradicție cu recomandările Uniunii Europene pentru combaterea bolii, în directă contradicție cu articolele științifice care susțin strategia europeană cu privire la pesta porcină africană.

În documentul de pe siteul Comisiei Europene – la articolul 8 este precizat că vânarea mistreților nu este o soluție, ci o problemă, dat fiind că turmele de mistreți infectați vor fi dislocate și vor întâlni alte populații pe care să le infecteze – pagina 8 – https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/ad_control-measures_asf_wrk-doc-sanco-2013-7138.pdf

Mai mult, din partea Comisiei Europene este recomandat ca vânătoarea de mistreți să fie interzisă, la apariția unor focare active. Ea poate fi reluată la trei luni după ce nu apar noi cazuri. (pagina 6)  – https://ec.europa.eu/food/sites/food/files/animals/docs/ad_control-measures_asf_wrk-doc-sante-2015-7113.pdf

Aceeași situație este și  la European Food Safety Authority, care nu recomandă intensificarea vânătorii de mistreți, deoarece populațiile se pot muta – https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2014.3616

Mai mult, vânătoarea nu reușește să reducă numărul de mistreți, animale foarte prolifice, astfel încât în doar câteva luni de zile numărul animalelor este la fel de mare. 

În ciuda recomandărilor și a strategiilor realizate de experți la nivel european, în România măsurile luate sunt exact pe dos. Nu doar că România permite vânătoarea porcilor mistreți, ba chiar duce măsurile la un nou punct extrem. Permitem vânătoarea de specii protejate, doar pentru că sunt prădători (cu păr și pene). Nu există niciun articol științific care să demonstreze că PPA se răspândește cu ajutorul păsărilor de pradă sau al animalelor necrofage. 

Articolele existente, care detaliază modalitățile de transmisie a bolii nici măcar nu amintesc această posibilitate sau subliniază că probele de sânge luate de la rozătoare și păsări din zonele afectate de pestă porcină nu au conținut virusul.  

1. (https://ec.europa.eu/food/animals/animal-diseases/control-measures/asf_en)

2. pag. 32. 5.2.Potential vectors of ASFV (https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.2903/j.efsa.2010.1556)

Recomandarea SOR este ca autoritățile din România să combată focarele de PPA prin măsurile recomandate de autoritățile europene, nu prin tehnici care ar putea duce la extinderea focarelor. 

Vânarea în totalitate a speciilor de prădători în diverse zone ar crea dezechilibre imense în natura din România. Și nu este susținută de nicio dovadă recunoscută de oamenii de știință.

Dacă ți-a plăcut, distribuie