Share

Vine iarna, pregătim hrănitorile din nou

Sub egida „Vine iarna, bine-mi pare, iar agăț o hrănitoare!” am organizat sâmbătă, 18 noiembrie 2023, o nouă ediție a Atelierului de hrănitori, a opta întâlnire față în față, cu iubitorii păsărilor și ai naturii din Cluj. Așa ne place să încheiem anul, împreună cu prieteni, ajutând prieteni înaripați.

Cu iarna bătând serios în geam și în parbriz, ne-am îndreptat de dimineață către Muzeul Zoologic al UBB, gazda noastră pentru al patrulea an consecutiv. Nu e cel mai spațios loc, dar e departe cel mai prietenos și cea mai bună alegere pentru noi. Nu doar noi, angajații și voluntarii SOR absolvenți ai Facultății de Biologie și Geologie, ne simțim ca acasă, ci și participanții la eveniment. Aceștia au parte nu doar de activitățile clasice unui atelier de hrănitori, dar beneficiază și de ture ghidate în muzeu, ocazie cu care păsările pot fi observate bine (exponatele de aici nu mai pot dispărea în zare sau în tufiș de îndată ce pui binoclul sau luneta pe ele), iar explicațiile și întrebările sunt foarte aplicate. Anul acesta am avut, ca de obicei, ornitologi care au vorbit publicului în limba română și în limba maghiară. Dar am avut și un element de noutate, un tur ghidat pentru cei mici susținut de unul de-al lor, un copil care iubește păsările și a vrut să transmită pasiunea și cunoștințele lui și altora. Din relatările de la fața locului, ideea se pare că a fost una bună, deci s-ar putea să devină o constantă a următoarelor ediții.

Spectacolul a mers ca pe roate, ca în fiecare an.

  • La Scena Meșterilor s-au construit hrănitori din scânduri, din coji de pomelo și de cocos, din diferite recipiente reciclate. A fost din nou asigurat zgomotul de fond produs de ciocane, cuie, bormașină și fierăstrău. Hrănitorile au fost umplute cu hrană corespunzătoare, iar micii meșteri au primit toate informațiile necesare pentru sezonul de hrănire 2023/2024.
  • La Scena Gastro s-a discutat despre meniul de iarnă al păsărilor. Am prezentat tipurile de fructe și semințe pe care le caută înaripatele în lunile reci și am făcut ceva planificare peisagistică pentru păsări și oameni, ca să ne asigurăm că ele își găsesc hrana și noi beneficiem de peisaj odihnitor și de umbră vara. Și am elaborat mici rețete pentru păsări, care ne-au făcut și nouă poftă și foame, evident.
  • Scena Artizanilor a fost luată cu asalt de copii. Iar urmele au fost pe măsură. Fețele au fost pictate, buzunarele și cărțile au fost umplute cu semne de carte păsărești sau vulpești, iar pieptul a fost decorat cu frumoase broșe din lână, realizate sub îndrumarea muzeografei Apai Emese de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei. Emese a fost alături de noi la Școala de vară Grow Wild și i-a plăcut atât de mult timpul petrecut cu copiii noștri în aer liber, încât a vrut să îi vadă și în evenimentele de interior. Noi ne-am bucurat și îi mulțumim pentru prezență!
  • Scena Cercetătorilor a fost la înălțime, ca în fiecare an. Vă spuneam de turele ghidate, dar au fost și activități de identificare a păsărilor prin joc, cu ajutorul cartonașelor, al cărților de specialitate și mai ales al informațiilor furnizate cu aplomb de angajații și voluntarii SOR. Păsările Clujului au ocupat din nou un loc central în discuții. Singura absență a fost inelarea păsărilor, ploaia rece care a căzut toată ziua făcând imposibilă această activitate. Dar colegul nostru de la muzeu, ornitologul Osváth Gergely, a suplinit această lipsă prin ture ghidate interesante. Ce nu a lipsit, pentru că nu ne-ar fi iertat mare parte din publicul fidel, a fost Colțul Herpeto, unde Georgiana Păun îmblânzește reptilele și amfibienii la fiecare ediție, ba am putea spune chiar că reușește asta și cu o parte dintre părinți; copiii sunt de mult de partea acestor viețuitoare.

Am încheiat Atelierul de hrănitori obosiți, dar fericiți că am avut alături de noi câteva sute de participanți, elevi, dascăli și familii, care au venit să petrecem împreună câteva ore frumoase și instructive. E reconfortant și mobilizator să vezi oameni care, în loc să petreacă o zi cu vreme urâtă în confortul caselor, își aduc copiii să învețe cum să ajute natura și păsările.

Încheiem, cum altfel, decât mulțumind gazdelor noastre, Muzeul Zoologic al UBB, partenerilor noștri de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei și ultimii pe listă, dar primii la apel, voluntarilor SOR, care fac posibile evenimentele noastre cu public. Să avem o iarnă ușoară, și noi, și prietenii noștri înaripați.

Mulțumim pentru fotografii: Ana Bogdan, Georgi Teslovan și Bogdan Ciortan. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie