Share

Zbor deasupra unei colonii de egrete mari

Mai mult de 20% din populația de egretă mare a României cuibărește în apropiere de Iași, la Larga Jijia, zonă alintată de ornitologi – Delta Moldovei. Concluzia vine în urma observațiilor făcute de colegii ornitologi care lucrează la planul de management pentru ariile naturale protejate de aici.

Lucian Fasolă-Mătăsaru este unul dintre ornitologii implicați în proiectul european, unul din cei care studiază de ani de zile coloniile de egrete și de stârci din Moldova. În ce privește aria naturală protejată de la Larga Jijia, Lucian poate povesti zile întregi despre ce a făcut aici în anii trecuți.

Din momentul în care a început studiile pentru teza lui de doctorat, Delta Moldovei a apărut tot mai des pe traseele Google Maps, lângă adresa de acasă și cea de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

„Informațiile pentru teza mea de doctorat sunt strânse în astfel de zone, am ajuns să cunosc foarte bine speciile Am stat și am observat stârci, egrete, lopătari și țigănuși, am ajuns să știu unde sunt coloniile, ce preferințe de cuibărit are fiecare specie, am fotografiat speciile cuibăritoare, dar și pe cele care iernează. Putem spune că la Larga Jijia avem una din cele mai importante colonii cuibăritoare de stârci, egrete și lopătari din Moldova și probabil cea mai importantă concentrare de egrete mari cuibăritoare din această regiune. Aici ieșim pe teren alături de membrii și de voluntarii SOR de Ziua Păsărilor sau la European Birdwatch”, povestește Lucian.

Informațiile pe care ornitologii le strâng sunt de obicei bazate pe observațiile făcute în teren cu binoclul și cu luneta. Se stă cu ochiul lipit de ocular ore întregi, se notează tot ce zboară. Zilele trecute, Lucian Fasolă-Mătăsaru și Constantin Ion, împreuă cu Andrei Enea, unul din specialiștii GIS implicați în proiect, au decis că au nevoie de mai multe date, așa că, pentru prima oară, au folosit o dronă cu ajutorul căreia să preia imagini. Drona care ducea o cameră video, a trecut peste coloniile de egrete mari, astfel încât biologii să poată observa cuiburile.

Metoda aceasta nu este folosită doar de biologii de la SOR, în ultimii ani și rangerii ARBDD au folosit drone pentru a ne ajuta la recensământul pelicanilor, iar rezultatele au fost foarte bune.

Observațiile ornitologilor de până acum arată că aici cuibăresc între 70 și 100 de perechi de egrete mari. Scoase din context, aceste date nu spun mare lucru. În literatura de specialitate, populația de egrete mari din România este estimată la 350 de perechi. Asta înseamnă că în Moldova, la Larga Jijia, se află minimum 20% dintre acestea. Desigur, aceste date sunt preliminare, iar o imagine fidelă privind numărul de specii și de perechi cuibăritoare din ”Delta Moldovei” vom avea la finele proiectului.

Egreta mare este specifică zonelor umede cu pâlcuri de sălcii și întinderi de stuf. Lungimea corpului este de 85 – 100 cm și ajunge la o greutate de 950 g (ca dimensiuni este asemănătoare cu stârcul cenușiu). Anvergura aripilor este cuprinsă între 145 – 170 cm. Penajul este complet alb. Pe spate, deasupra cozii, sunt prezente 30 – 40 de pene ornamentale alb sclipitoare, fin spintecate, denumite „egrete”, care în secolul al XIX-lea erau recoltate prin distrugerea coloniilor și împușcarea păsărilor. Penele erau vândute caselor de modă, pentru pălăriile de damă.

„Elaborarea Planurilor de Management pentru ariile protejate ROSPA0109 Acumulările Belcești, ROSCI0222 Sărăturile Jijia Inferioară Prut, ROSPA0042 Eleșteiele Jijiei și Miletinului și 2.553. Balta Teiva Vișina”.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați www.fonduri-ue.ro.

Conținutul acestui material nu reprezintă ȋn mod obligatoriu poziția oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României.

Dacă ți-a plăcut, distribuie