Share

12 cuiburi noi pentru șoimul dunărean

Societatea Ornitologică Română a instalat 12 noi cuiburi artificiale pentru șoimul dunărean (Falco cherrug), în partea de sud a Dobrogei. Acțiunea face parte din proiectul ,,Conservarea șoimului dunărean Falco cherrug în N-E Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia”. Această acțiune nu ar fi putut avea loc dacă nu beneficiam de ajutorul celor de la SC Transelectrica, Constanța.

Cuiburile au fost amplasate pe liniile de înaltă tensiune care traversează această regiune, deoarece șoimii dunăreni nu își construiesc cuiburi. Această specie preferă să ocupe cuiburile altor păsări, cu preponderență cele de ciori.

„Acțiunea nu este așa de simplă cum pare la prima vedere. A durat trei zile să instalăm aceste cuiburi. Dar norocul cel mai mare a fost că domnii directori Vaju și Baltă ne-au înțeles și ne-au trimis în ajutor echipa linii electrice aeriene, o trupă de adevărați profesioniști. De fapt, oamenii aceștia sunt și alpiniști și electricieni și adevărați aventurieri, ca să nu mai spun că deja știu mai multe lucruri despre păsări decât mulți alții”, a declarat biologul Marius Drugă de la SOR, cel care a coordonat acțiunea.

Alături de Marius, pe teren s-au aflat doi maiștrii: Sebat Semetula și Cristian Ohanian, tehnicianul Marius Costea și electricienii Marian Matei și Gigi Tudor. Echipa de șase oameni a mers de la stâlp la stâlp, cu remorcă plină de cuiburi și de pietre. Ca să fim bine înțeleși, toți cei cinci profesioniști de la Transelectrica au făcut acest lucru în timpul lor liber, fără a fi plătiți suplimentar, doar pentru că iubesc natura și vor să ne ajute să salvăm șoimul dunărean, una dintre cele mai rare specii de șoim din România.

Procedura de instalare a cuiburilor pare simplă, la prima vedere, dar este extrem de dificilă. Era ceață, era frig, ploua, iar o parte a echipei trebuia să se urce pe stâlpi la o înălțime de aproape 40 de metri. „Când pui piciorul pe stâlpul de metal și simți că talpa de cauciuc a bocancului alunecă, te gândești de două ori înainte să urci. Când vezi că mâna cu mănușă cu tot abia face priză pe metal, parcă parcă ai vrea să te întorci spre mașină și să nu te mai oprești decât acasă. Vânt în rafale, averse, ceață deasă…, dar oamenii de la Transelectrica au urcat pe stâlpi. Nu cred că e nevoie să spun mai mult”, își amintește Marius Drugă cum au decurs lucrările.

Prima oară, lucrătorii de la Transelectrica au urcat pe stâlpi. Unii urcau atent, alții pregăteau deja cuiburile. Se punea pietrișul în cuiburi, apoi cuibul era legat cu o coardă de alpinism sau o funie și tras sus, la ceilalți lucrători. Aici, cuibul era fixat de stâlp și lucrătorii coborau. Operațiunea s-a reluat de 12 ori.

Această acțiune este o parte a proiectului „Conservarea șoimului dunărean în nord-estul Bulgariei, Ungaria, România și Slovacia”, proiect finanțat prin programul LIFE+, linia de finanțare a Uniunii Europene dedicată conservării naturii. 

Dacă ți-a plăcut, distribuie