Share

15.000 de iubitori ai Deltei au răspuns apelului SOR: Nu fi PETlican!

Cum ar fi dacă n-am mai arunca pet-uri la întâmplare? Cum ar fi dacă am lua gunoaiele cu noi atunci când mergem în natură? Cum ar fi dacă am deveni cu adevărat conștienți de impactul negativ pe care-l putem avea asupra mediului? Cum ar fi dacă n-am mai fi PETlicani?

Pelicani comuni - Szabo Jozsef

Tulcea, luni, 16 august, ora 12.00. Înarmați cu rucsacuri, corturi, saci de dormit și multă voie bună, echipa SOR, voluntari, membri și specialiști deopotrivă, este gata să se îmbarce pe cele două nave de pasageri Navorm care urmează să-i ducă la Sulina și Sfântu Gheorghe, departe de lume, în inima Deltei, acolo unde Dunărea se varsă în Marea Neagră. Cele aproape cinci ore de navigat pe apele liniștite ale Dunării, înconjurați de natură, păsări și apă, trec parcă într-o clipă și ajungem la destinația pe care, în următoarele două săptămâni, aveam să o numim „acasă”.

Obiectivul din acest an al incursiunii noastre în Delta Dunării este rezultatul unor idei mai vechi ale câtorva membri din echipa SOR, care mai sunt sau nu alături de noi. I-am spus simplu: PETlican. O campanie prin care noi, cei de la Societatea Ornitologică Română, ne-am propus să reducem cantitatea de plastic din acest paradis al păsărilor prin educarea unui public iubitor de natură, care să aprecieze și să protejeze speciile din Deltă și, pornind de aici, să fie cât se poate de atent la problema deșeurilor.

După două zile de efort comun, corturile sunt amplasate pe cele două plaje din Sulina și Sfântu Gheorghe. Ne punem pe treabă. Voluntarii SOR merg să vorbească cu turiștii, dar și cu localnicii din zonă despre impactul negativ pe care îl are plasticul aruncat în natură asupra tuturor viețuitoarelor, dar și asupra noastră, a oamenilor. Înțelegerea pe care le-o propunem e simplă: dacă ne aduc plastic (pet-uri mici sau mari, pahare de bere etc.), noi le oferim la schimb tururi ornitologice gratuite. Primele rezultate nu se lasă prea mult așteptate: în mai puțin de o oră de când voluntarii au plecat pe plajă, zărim deja oameni cu pet-uri în mână care vin entuziasmați spre cortul nostru.

Marius are 45 de ani. Cară 2 saci negri, plini cu diferite gunoaie pe care le-a găsit pe plajă. Ne spune că tare s-ar fi bucurat dacă din cele 200 de persoane care au trecut pe lângă sacii lui, măcar unul i-ar fi dat o mână de ajutor. „Așa aș fi putut să strâng mai multe deșeuri de pe plajă. Am învățat să am grijă de natură și să adun deșeurile de pe plajă în Germania. Când ridici prima sticlă de jos, poate că îți este puțin rușine de anumite priviri, dar odată ce te pui pe treabă lucrurile merg strună”, spune Marius.

Familia Aldea are 2 copii. În mai puțin de 20 de minute, au strâns într-o ladă veche de plastic peste 20 de pet-uri de pe plajă. „Noi am redus foarte mult consumul de plastic în ultimii 5 ani. Am adunat cu copiii cât am putut. Vă spun sincer că mi-aș fi droit să nu găsesc niciun pet, dar din păcate mai avem până să învățăm să nu lăsăm gunoi în urma noastră”.  

În urma lor, apare Vlad, cu zâmbetul larg pe față și cu brațele pline de pet-uri.  Are 9 ani și mărturisește că atunci când a auzit de campania noastră și-a luat mama de mână și împreună au plecat la căutat de pet-uri pe plajă. „Până acum am strâns 15. Mai am 10 de adus pentru că vreau să vină toată familia, plus verișorul meu în turul ornitologic”, ne spune Vlad cu un entuziasm molipsitor, pornind înapoi spre plajă în căutarea altor pet-uri aruncate de cei nepăsători.

Timid se apropie de cortul SOR și Maria. Are 8 ani, aduce două pet-uri goale pe care le pune cu grijă în sacul galben în care strângem plasticul pentru reciclat.  Când o întrebăm dacă și acasă reciclează, Maria nu stă prea mult pe gânduri: „Da, reciclăm deșeurile ecologice, fracție uscată, fracție umedă și fracție menajeră”.

Sigur există speranță, iar o parte importantă din ea sunt cu siguranță ei, cei mici.

Prin stufăriș cu biologii SOR

În timp ce sacii cu pet-uri se înmulțesc la cortul SOR, ecologiștii de ocazie primesc pe rând răsplata bine meritată: tururi ornitologice ghidate de către specialiștii SOR în apropierea satului. Costin Ion, Mihaela Simion și Kinga Cîmpan au fost cei responsabili cu poveștile fascinante despre păsări și natură în Sfântu Gheorghe. În Sulina, cei responsabili cu explicațiile despre înaripate au fost biologii Judit Veres-Szászka, Anca Pui și Zoltán Benkő. Au avut despre ce vorbi, iar participanții la tururi s-au arătat entuziasmați în multe momente. „Coloritul verzui al țigănușului este atât de frumos în lumina amiezii”, exclamă Adriana, o tânără de cam 30 de ani care nu știe prin ce să se uite mai întâi, prin lunetă sau prin binoclu. „Stârcii galbeni sunt preferații mei”, spune la rândul său Andrei, care are doar 10 ani și folosește luneta pentru prima dată.

Ne-au ieșit în bătaia binoclurilor și a lunetelor egrete mari și mici, nagâți, stârci cenușii, stârci roșii, lebede, pelicani comuni, cormorani mari, chirighițe cu obraz alb, fluierari de mlaștină, pescăruși râzători, berze albe, ciocîntorși, piciorongi, lișițe și chiar, în depărtare, 6-7 lopătari.Printre cei mai entuziaști participanți a fost Bogdan, un adolescent de 12 ani, pasionat de biologie și animale, care a venit pentru prima dată în Deltă alături de mama sa. „Studierea animalelor mi se pare foarte interesantă. Fiecare animal are un mod diferit de a trăi, de a se hrăni și de a-și construi habitatul. Pur și simplu mi se par niște creature minunate”, spune Bogdan care mărturisește că își dorește să devină medic veterinar.

La tururi participă, ca de obicei, pasionați de toate vârstele. Ne bucurăm de această dată și de prezența multor turiști străini din Germania, Spania, Italia sau Franța, veniți să descopere Delta Dunării despre care spun că este așa cum și-o imaginau: o minune a lumii.

Aproape de final…

După mai bine de o săptămână de activitate, munca intensă de la corturile SOR, dar și din tururile ornitologice ne fac pe toți să ne resimțim, dar strângem rândurile și mergem mai departe. Pe zi ce trece, mormanul de saci cu pet-uri crește. La fel și numărul de oameni cu care ajungem să discutăm.

La final, tragem linie. În cele două săptămâni petrecute în Deltă, am reușit să vorbim despre natură, păsări și protejarea mediului cu aproape 15.000 de oameni, turiști și localnici, dar și să colectăm peste 10.000 de pet-uri.

Ce ne dorim pe mai departe? Cam ce vedem scris la intrarea pe mai toate plajele renumite din străinătate: Nu lăsa nimic pe plajă, decât urma tălpilor tale.

Dacă ți-a plăcut, distribuie